Stichter TSMC waarschuwt voor hogere chipprijzen

tsmc

Het geopolitieke gekibbel tussen de Verenigde Staten en China zal leiden tot verdere prijsstijgingen in de chipindustrie, voorspelt TSMC-stichter Morris Chang.

De 91-jarige Chang mag dan wel enkele jaren op pensioen zijn, hij heeft zijn scherpe geest en tong nog niet verloren. Chang was te gast op een evenement in de Taiwanese hoofdstad Taipei waar hij zonder verpinken de globalisering dood verklaarde. Ook de vrije handel van chiptechnologie zou op sterven liggen als een gevolg van de strijd tussen de Verenigde Staten en China.

Volgens Chang zal het geopolitieke conflict een breuklijn creëren in de globale technologieketen. Dit kan er in de toekomst voor zorgen dat chiptechnologie moeilijker beschikbaar komen, wat op zijn gevolg dan weer de prijzen van chips de hoogte in zal jagen. Het is nog afwachten in welke mate de voorspellingen van de TSMC-stichter zullen uitkomen, maar hogere chipprijzen zal ieder bedrijf in de portemonnee raken.

Chang staat overigens niet alleen in die mening. Ook Peter Wennink, CEO van het Nederlandse bedrijf ASML, denkt eveneens dat geopolitieke blokvorming tussen de Verenigde Staten en China tot ‘minder effectieve en duurdere innovatie’ zal leiden.

Tussen twee vuren

Desondanks spreekt Chang wel zijn steun uit voor de aanpak van Washington. TSMC zit, al dan niet gewild, midden in dat politieke getouwtrek. Taiwan is een leidende markt in de productie van halfgeleiders en TSMC is dan ook een cruciale schakel in de globale chipketen.

Volgens Chang loopt de Chinese techindustrie vijf tot zes jaar achter op Taiwan en dat zou hij ook zou willen zien blijven. Robert O’Brien, een voormalig defensieadviseur van Trump, liet recent optekenen dat hij de fabrieken van TSMC ‘liever zou willen zien branden’ dan dat ze in handen van China terechtkomen, moest het conflict ooit militair escaleren.

TSMC probeert uit die geopolitieke omknelling te geraken door nieuwe fabrieken buiten Taiwan neer te zetten. Het bedrijf zou onder meer sites in de Verenigde Staten, Japan en Duitsland op het oog hebben. De bouwplannen in Duitsland lijken zelfs zeer concreet te zijn, er moet enkel nog onderhandeld worden over subsidies. Dat is dan weer een goede zaak voor de Europese Unie, dat graag een grotere rol van betekenis wil spelen in de chipindustrie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home