Chipfabriek TSMC in Duitsland komt een stapje dichterbij

TSMC

De plannen van TSMC om een chipfabriek in Duitsland te bouwen worden weer concreter. Er ligt nog een belangrijk discussiepunt op tafel: geld.

TSMC schermt al enkele jaren met de plannen om een chipfabriek op Europese bodem neer te poten. Afgelopen herfst reisde een delegatie van de Taiwanese chipreus nog af naar Duitsland om een locatie te kiezen. Reuters rapporteert dat de bouw van de fabriek nu ook bijna van start kan gaan. TSMC is in onderhandelingen met de Duitse overheid over hoeveel subsidies Duitsland wil bijdragen.

Dit kan wel nog een heikel punt zijn, vraag maar aan Intel. Intel zou aanvankelijk 6,8 miljard dollar van de Duitse overheid krijgen om de bouw van de chipfabriek in Maagdenburg te financieren. Nadat de geschatte kosten hoger opliepen dan voorzien, eist de chipbouwer meer subsidies en weigert het aan de bouw te beginnen tot Duitsland (en Europa) met meer geld over de brug komt.

Het is niet geweten naar hoeveel miljarden euro’s TSMC hengelt. De fabriek van het Taiwanese bedrijf zou in de Oost-Duitse stad Dresden gebouwd worden. De onderhandelingen zouden al wel in een ‘gevorderd stadium’ zitten, bevestigt een goedgeplaatste bron aan Reuters.

Belangrijk voor Europa

De komst van TSMC (en Intel) zijn van onschatbaar economisch, technologisch en strategisch belang voor de Europese Unie. In het kader van de EU Chips Act wil de EU dertig procent van de globale chipproductie naar het eigen grondgebied halen, om minder afhankelijk te zijn van Aziatische en Amerikaanse fabrieken. De subsidies waar TSMC en Intel op uit zijn, komen dan ook deels uit de Europese portemonnee.

Recent leerden we dat de financiering van het project echter helemaal spaak loopt. Aan het vooropgestelde budget van 43 miljard euro zit Europa nog lang niet; de lidstaten geraken het met moeite eens over een bedrag van 3,3 miljard euro. Of kan worden toegekomen aan de financiële eisen van TSMC om de bouw van de fabriek te starten, is dus maar de vraag.

lees ook

EU start finalisering ‘Ketnet-competitiviteitsbeleid’ voor microchips

TSMC is ook zelf fors aan het investeren in overzeese sites. Naast de mogelijke fabriek in Duitsland kijkt het ook naar locaties in de Verenigde Staten en Japan. Als Taiwanees bedrijf met een cruciale rol in de globale chipindustrie begeeft TSMC zich op glad geopolitiek ijs. Om niet verstrikt te geraken in de strijd tussen China en de VS, kiest TSMC er dus voor om de productie gedeeltelijk uit het thuisland te halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home