Smartphoneverkoop daalt 6,8% door wereldwijd chiptekort

Samsung Galaxy A52

Samsung blijft nummer één terwijl Apple opnieuw de tweede plaats inneemt en Xiaomi verschalkt dankzij de lancering van de iPhone 13.

Volgens een rapport van Gartner is het wereldwijde aantal smartphoneverkopen met 6,8 procent gedaald in Q3 2021 vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De belangrijkste schuldige is het chiptekort. Lees hier onze analyse waarom het chiptekort nog even zal blijven duren. Volgens Gartner zijn vooral de componenten voor radiofrequentie en geïntegreerde circuits rond voedingen het grote probleem.

Anshul Gupta, senior research director bij Gartner: “Ondanks de grote vraag naar smartphones daalde de verkoop door productlanceringen die werden uitgesteld, langere leveringstermijnen en beperkte voorraden. Goedkope smartphones voelen dat tekort veel sterker dan de premium-modellen.”

Samsung blijft de onherroepelijke nummer één in de lijst, ook al daalt hun marktaandeel wel een beetje naar 20,2 procent. Goed nieuws voor Samsung is dat het meer premium-smartphones heeft verkocht dan dezelfde periode vorig jaar dankzij het succes van zijn twee nieuwe vouwbare smartphones.

Gartner Q3 2021 cijfers

Uit de lijst blijkt dat de iPhone 13 commercieel een groter succes was dan de lancering van de iPhone 12. Het derde kwartaal is traditioneel gezien altijd het sterkste door de jaarlijkse iPhone-lancering. Het springt daarom over Xiaomi naar de tweede plaats. Vivo en Oppo vervolledigen de top 5.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home