Sam Altman keert toch terug bij OpenAI

Sam Altman OpenAI
Sam Altman werd in november verrassend ontslagen, om slechts enkele dagen terug te keren als CEO. Bron: X

De saga rond OpenAI-topman Sam Altman kent een nieuwe wending. De ontslagen CEO lijkt de machtsstrijd met de raad van bestuur te gaan winnen en in ere hersteld te worden.

Wie kan nog volgen? Amper vijf dagen na zijn onverwachte vertrek bij OpenAI volgt een mogelijk nog onverwachtere terugkeer van Sam Altman. Het bedrijf liet gisteren in een kort statement weten dat er een principieel akkoord is bereikt om Altman opnieuw aan te stellen als CEO. Ook voorzitter Greg Brockman, die uit solidariteit met Altman ook vertrokken was, zou terugkeren.

Om de heraanstelling van Altman niet in de weg te staan, zou de opstandige raad van bestuur zijn biezen hebben moeten pakken. Er is een tijdelijke raad aangesteld om een nieuw bestuur samen te stellen. In die tijdelijke raad zit onder meer Bret Taylor, voormalig topman van Slack. Adam d’Angelo is de enige overblijver van de vorige raad.

Mislukte machtsgreep

Slechts vijf dagen geleden kondige OpenAI het verrassende vertrek van Altman aan. De raad van bestuur pleegde een machtsgreep door Altman buiten te werken, de officiële reden daarvoor was onvoldoende transparante communicatie. Altman probeerde nog een tegenoffensief met de investeerders aan zijn zijde, maar omdat OpenAI door een non-profit bestuurd wordt, hebben die eigenlijk niet veel in de pap te brokken in de bestuurskamer. Maar nadat ook de werknemers partij voor Altman kozen, kwam de raad met de rug tegen de muur te staan.

Maandag kondigde Microsoft met trots zijn nieuwste aanwinsten Altman en Brockman aan. Microsoft zal een terugkeer van Altman naar OpenAI ook niet in de weg staan. OpenAI is een belangrijke partner voor Microsoft in zijn ambitieuze AI-plannen. Altman weet nu dat hij kan rekenen op Nadella en co, wat de banden tussen beide bedrijven alleen maar ten goede kan komen als hij terugkeert.

Het is nu wachten tot alles officieel wordt gefinaliseerd. Zo komt er een einde aan een woelige week voor OpenAI en is aan het einde van de rit alles weer zoals het was.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home