Leegloop dreigt bij OpenAI nadat bijna alle werknemers Sam Altman willen volgen

700 van de 770 werknemers van OpenAI hebben een brief getekend waarin ze aangeven te willen vertrekken als Sam Altman zijn functie van CEO niet terugkrijgt. Altman zou intussen zijn ingegaan op een jobaanbod van Microsoft-CEO Satya Nadella.

OpenAI dreigt zowat al zijn personeel te verliezen. 700 van de 770 werknemers van de ChatGPT-maker hebben een brief getekend waarin ze aangeven een exit te overwegen wanneer Sam Altman zijn rol van CEO niet terugkrijgt.

Verrassend ontslag

Altman werd tot ieders verbazing uit zijn functie gezet na een coup van de raad van bestuur, uitgevoerd achter de rug van voorzitter Greg Brockman die meteen uit solidariteit ontslag nam. Het plan voor de coup zou afkomstig zijn van mede-oprichter en bestuurslid Ilya Sutskever. Die heeft de brief intussen zelf ook ondertekent. “Ik heb diepe spijt in mijn deelname aan de acties van de bestuursraad”, laat hij optekenen op X.

Investeerders waaronder Microsoft waren niet opgezet met het ontslag van Altman en probeerden afgelopen weekend om zijn terugkeer te faciliteren, maar die gesprekken sprongen af. Daarop gaf CEO Satya Nadella aan dat Altman en zijn collega’s onderdak krijgen bij Microsoft. Altman zou daar een AI-lab gaan leiden met plaats voor Brockman en eventuele andere overlopers.

Koffiedik kijken

Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk. Moest er een opening zijn om Altman terug te laten keren en de brokken bij OpenAI te lijmen, dan is de kans groot dat Microsoft niet in de weg zal staan. Hoewel het bedrijf de AI-expert en zijn vertrouwelingen ongetwijfeld graag op de eigen loonlijst wil zetten, heeft Microsoft ook een belang van 49 procent in OpenAI en investeerde het al 13 miljard dollar in de onderneming. Het lijkt onwaarschijnlijk dat OpenAI een exodus van talent te boven kan komen.

OpenAI heeft een erg vreemde structuur die hier duidelijk tegen z’n limieten aanloopt. OpenAI zelf is een commercieel bedrijf, maar wordt bestuurd door een nonprofit. De raad van bestuur van die nonprofit kent geen vertegenwoordiging van de grote investeerders, die eigenlijk op geen enkele formele manier inspraak hebben op de beslissingen van de raad over OpenAI. Aan de basis van deze soap liggen verschillende visies rond de rol van AI, commerciële belangen en het eventuele gevaar van de technologie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home