Dalende vraag en overtollige productie doen prijzen DRAM kelderen

dram

De prijzen van DRAM-geheugen liggen lager dan ooit, met dalingen tot meer dan twintig procent in het eerste kwartaal van 2023. Het aankomende kwartaal brengt geen ommekeer.

Analisten voorspelden eind 2022 al dat de prijzen van DRAM-geheugen dit jaar een historisch dieptepunt zouden bereiken en die voorspelling is ook helemaal uitgekomen. Analysebureau TrendForce meet de schade op na het eerste kwartaal van 2023. De prijzen van verschillende type DRAM (Dynamic random-access memory) kenden een forse daling de laatste maanden; in sommige categorieën bedraagt die twintig procent of meer.

Te beginnen bij pc-DRAM. Voor DDR4-geheugen betaal je nu tot twintig procent minder, voor DDR5 kan dat zelfs 23 procent minder zijn. De prijzen voor server-DRAM zijn zelfs tot 28 procent gezakt voor DDR5-geheugen. Langs de andere kant zal servergeheugen wel de best verkopende soort zijn in 2023, voorspelt hetzelfde TrendForce.

Maken we het lijstje af, dan zakten de prijzen van geheugen voor mobiele toestellen met maximaal achttien procent, voor grafisch geheugen tot 23 procent en ook consumenten betalen achttien tot 23 procent minder voor DRAM-geheugenkaarten. Met name mobiele DRAM zit met overmatige productie. De prijsdalingen hebben te maken met de dalende vraag; een trend die de gehele pc-industrie teistert.

Laagtepunt nog niet bereikt

Volgens TrendForce zal die dalende vraag niet onmiddellijk stabiliseren, wat nog verdere prijsdalingen voor de verschillende soorten voor DRAM-geheugen betreft. De analisten voorspellingen dat de prijzen in het tweede kwartaal nog eens tien tot vijftien procent zullen dalen. Fabrikanten zitten met overtollige stock, bij sommigen loopt de voorraad op tot meer dan tien weken, die ze nu zo snel mogelijk willen wegwerken.

De productie van nieuwe geheugenkaarten wordt daarom tijdelijk teruggeschroefd. Dit moet de spanning tussen vraag en aanbod op termijn weer naar een stabieler prijspunt brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home