Server-DRAM wordt dit jaar populairste geheugentype

RAM DDR4

Geheugenfabrikanten focussen vanaf dit jaar in hoofdzaak op DRAM voor servers. De vorige kampioen, DRAM voor mobiel, moet zo het onderspit delven.

Iedere smartphone heeft geheugen nodig en toestellen met 8 GB of zelfs 12 GB RAM zijn geen uitzondering meer. Toch zullen er dit jaar meer geheugenchips voor servers van de band rollen. Dat voorspelt Trendforce. Enerzijds zijn de actuele vraag en de vooruitzichten voor servergeheugen uitstekend. Anderzijds ziet de toekomst voor mobiel geheugen er minder spectaculair uit. Bovendien is er vorig jaar teveel DRAM voor telefoons geproduceerd, waardoor telefoonbouwers in eerste instantie uit hun eigen inventaris putten.

HPC

Trendforce verwacht dan ook dat server-DRAM dit jaar 37,6 procent van de totale geheugenmarkt in beslag gaat nemen, tegenover 36,8 pricent voor mobiele DRAM. Zo wordt servergeheugen het belangrijkste en grootste stuk van de geheugentaart.

De groeiende vraag naar servers die HPC- en AI-workloads ondersteunen, stimuleert de vraag naar servergeheugen. Tegenover vorig jaar zal de gemiddelde hoeveelheid RAM in servers opnieuw volgens Trendforce stijgen met 12,1 procent.

SSD’s en NAND

Kijken we naar SSD’s en NAND-geheugen, dan zien we hoe de enterprisemarkt steeds steviger zijn stempel drukt. Opnieuw is de groei in de servermarkt verantwoordelijk. Die drijft mee de vraag naar enterprise-SSD’s. Tegen 2025 zouden er meer van dergelijke SSD’s van de band rollen dan componenten voor laptops.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home