GPU-verkoop voor pc’s kent grootste dip in decennium

Intel Arc Pro

Het is meer dan tien jaar geleden dat de verkoop van GPU’s voor pc’s zo sterk daalde. Er is niet meteen beterschap in zicht, al krijgen GPU-bouwers hun componenten elders wel verkocht.

Net nu Intel mee aan tafel schuift voor een deel van de koek, keldert de GPU-markt. Tenminste: de verkoop van GPU’s specifiek voor laptops en desktops kent een geweldige dip vergeleken met een jaar eerder. Volgens Jon Peddie Research daalde de verkoop in het laatste kwartaal van 2022 met 38 procent in totaal: 24 procent voor desktops en met 43 procent voor laptops. De daling heeft voor een groot stuk te maken met de algemene terugval van de pc-verkoop. Het totale volume van verkochte toestellen is immers lager en Peddie neemt ook geïntegreerde GPU’s mee in de cijfers.

Intel kampioen

Dat betekent dat Intel marktleider is en blijft. De meeste verkochte computers zijn immers laptops met een Intel-CPU en geen extra GPU, waardoor de geïntegreerde graphics op de processor dienst doen als grafische kaart. Intel heeft zo een marktaandeel van 71 procent.

Nvidia is de tweede grootste speler met zeventien procent, gevolgd door AMD met twaalf procent. Dat is opvallend, aangezien AMD voor de cijfers kan vertrouwen op zowel de verkoop van discrete GPU’s als de grafische component in zijn APU’s. De cijfers tonen zo duidelijk aan dat Intel heer en meester wat betreft de verkoop van discrete grafische chips.

Dat zien we ook in de terugval, die bij Nvidia met 11,7 procent vergeleken met een kwartaal eerder het kleinst is. Voor AMD bedraagt de daling 12,7 procent, Intel moet 16,5 procent slikken. Het resultaat valt op: in absolute cijfers kende de markt een dip krimp van 38,5 miljoen minder verscheepte GPU’s vergeleken met een jaar eerder. Het is bovendien elf jaar geleden dat GPU’s het nog zo slecht deden. Voor volgend kwartaal zijn de prognoses niet meteen veel beter.

Servers

Dat betekent niet dat GPU-bouwers in zak en as zitten. De cijfers van JPR wijzen enkel naar GPU’s in computers. In de servermarkt is de situatie heel anders. Daar zorgt de opkomst van AI voor een groeiende vraag naar krachtige GPU’s om training en inferentie te ondersteunen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home