Premium smartphones verkochten beter dan ooit in 2023

iPhone 15 Pro

Waar totale verkoopaantallen daalden in de smartphone-industrie, gaat de verkoop van premium smartphones net vooruit. Wie een nieuw toestel koopt, schrikt er dus niet voor terug daar een hoge prijs voor te betalen.

De smartphone-industrie heeft er niet bepaald zijn beste jaar op zitten. De verkoop van smartphones kende meerdere kwartalen op rij een dalende trend, al was er tegen het einde van 2023 wel beterschap. Eén segment schiet er in positieve zin boven uit: de premiumklasse. Counterpoint Research, dat de globale smartphone-industrie nauwgezet volgt, schat dat er in 2023 zes procent meer premium smartphones verkocht zijn dan tijdens 2022.

Voor alle duidelijkheid: Counterpoint Research plakt het label ‘premium’ op alle smartphones die zeshonderd euro of meer kosten. Het analysebureau maakt dus bijvoorbeeld geen onderscheid tussen de Fairphone 5 (699 euro, incl. btw) of de iPhone 15 Pro Max (1479 euro, incl. btw). Een op de vier toestellen die vandaag verkocht wordt, valt dus binnen die premiumklasse. Premium smartphones zijn daarmee goed voor zestig procent van de opbrengsten in de markt. Het segment van de ‘ultra-premium’ toestellen (duizend euro of meer) laat de sterkste groei optekenen.

Niet besparen op kwaliteit

Counterpoint heeft een verklaring voor deze opvallende verschuiving naar duurdere toestellen in het aankoopgedrag van consumenten. Mensen willen zo lang mogelijk verder kunnen met een nieuw toestel en daarvoor is men bereid extra te betalen. Premium smartphones hebben een alleen een stevigere bouwkwaliteit, fabrikanten bieden over het algemeen ook langere ondersteuning voor hun duurdere toestellen.

Apple blijft de onbetwistbare koning met een marktaandeel van 71 procent in het premiumsegment, al ziet het vier procent afgeknabbeld ten aanzien van 2022. Samsung volgt met zeventien procent. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft met de S23- en de Z Fold-toestellen nochtans een ruim premiumaanbod, maar het zijn dus de midrangers (zoals de Galaxy A54) die Samsung het massasucces opleveren. Ook Huawei speelt nog steeds mee in het premiumsegment met vijf procent, dat het te danken heeft aan de verkoop in thuisland China.

lees ook

Huawei verrast vriend en vijand met vlaggenschip Mate 60 Pro

ITdaily houdt een rondvraag bij lezers over hoeveel zij maximaal willen uitgeven aan een nieuwe smartphone. Heb jij voldoende aan een budgettoestel van 200 euro of mag het wat meer kosten? Neem deel aan de rondvraag via onderstaande poll.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home