Fairphone 5 krijgt acht tot tien jaar lang software-updates

fairphone 5
Bron: Fairphone

Fairphone onthult vandaag zijn nieuwste smartphone. De Fairphone 5 moet alle ondersteuningsrecords verbreken en acht tot mogelijk zelfs tien jaar lang updates voorzien.

De Fairphone is inmiddels al aan zijn vijfde generatie toegekomen. Het gelijknamige Nederlandse bedrijf houdt vast aan zijn schema om elke twee jaar een nieuw model te lanceren en vandaag is de tijd aangebroken om de Fairphone 5 te lanceren. Aan het recept is sinds de eerste generatie niet zo veel veranderd: Fairphone wil nog steeds dat je lang kan genieten van je smartphone. Met een beetje geluk kan je deze smartphone gebruiken tot 2033.

Een van de unieke karakteristieken van een Fairphone is dat je die zelf kan repareren. De achterkant klikt eenvoudig los en onderdelen zoals de batterij zijn vervangbaar. Voor de Fairphone 5 voegt het bedrijf nog eens tien extra reserveonderdelen. Zowel de hoofdcamera als de groothoeklens is beschikbaar als afzonderlijke modules, net als de SIM- en SD-poorten, met een garantie van vijf jaar.

fairphone 5
Bron: Fairphone

Acht tot tien jaar updates

Maar Fairphone belooft een langere levensduur dan die vijf jaar. Toen de Fairphone 4 in 2021 uitkwam, was vijf jaar software-ondersteuning vrij uniek in de markt. Ondertussen bieden andere fabrikanten zoals Samsung dit ook aan en dus moet Fairphone weer een stapje verder gaan om zich nog te onderscheiden. Het toestel komt uit te doos met Android 13 en belooft vijf grote software-updates.

Dat alleen al zou je smartphone jarenlang mee moeten kunnen laten gaan. Maar met de beveiligingsupdates wil Fairphone er nog enkele jaren bijdoen. Waar de meeste smartphonefabrikanten hun toestellen die ze dit jaar lanceren vanaf uiterlijk 2028 laten vallen, wil Fairphone zijn nieuwste model blijven ondersteunen tot 2031 of zelfs 2033. Ter illustratie: op het moment dat de Fairphone 5 dan definitief de geest zou geven, ligt de iPhone 25 in de rekken.

Bij Fairphone moet je wel niet komen aankloppen voor de grootste specificaties. Het OLED-scherm heeft een verversingsgraad van 90 Hz, waar zelfs de gemiddelde budgetsmartphone vandaag al de 120 Hz aantikt. De uitneembare batterij heeft een capaciteit van 4200 mAh en kan volgens het persbericht ‘snel’ opladen aan 30 W, al is die claim eerder een marketingtruc. Verder heeft het apparaat een driedelig 50 MP-camerasysteem, 8 GB RAM, 256 GB opslag (uit te breiden tot 2 TB) en een Qualcomm QCM6490 chipset.

Prijzen en beschikbaarheid

De Fairphone 5 is vanaf vandaag verkrijgbaar voor 699 euro, incl. btw. Je hebt de keuze uit drie kleuren: zwart, blauw of transparant. Heb je liever de variant met het ‘Google-loze’ besturingssysteem e/os, dan betaal je 769,90 euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home