Pc-verkoop daalt opnieuw, HP en Apple grootste winnaars

Jaar op jaar daalde de verkoop van pc’s wereldwijd met 13,4 procent. Lenovo krijgt klappen, HP en Apple spinnen garen.

Een nieuw kwartaal, een nieuw rapport dat de verdere daling van de pc-verkoop bevestigt. Na een forse daling in 2022 vergeleken met 2021 (350 miljoen vergeleken met 292 miljoen) biedt 2023 weinig beterschap. In Q1 daalde de verkoop al met 29 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Q2 toont een lichte daling naar 13,4 procent jaar op jaar volgens IDC.

Het is het zesde kwartaal op een rij dat de pc-markt krimpt. Het analistenbureau claimt dat de daling minder sterk is dan initieel verwacht. In Q2 2023 werden 61,6 miljoen pc’s verscheept. Lenovo verzette de meeste units, maar krijgt wel klappen (-18%). Ook Dell (-22%) heeft het moeilijk dit kwartaal. HP (-0,8%) en Apple (+10%) zijn de grote winnaars.

IDC pc-verkoop Q2 2023

Voor HP is dit een belangrijk lichtpunt nadat het vorig jaar dezelfde periode 27,9 procent moest inleveren. Door de status quo nu komt het akelig dicht bij Lenovo om opnieuw marktleider te zijn.

IDC pc marktaandeel

Uitdagende pc-markt

Volgens IDC blijft de pc-markt heel uitdagend. “De rollercoaster van vraag en aanbod de afgelopen vijf jaar maakt het iedereen moeilijk. Fabrikanten willen geen tekorten meer zoals in 2020 en 2021, maar tegelijk durven ze niet te gokken wanneer de markt opnieuw zal opveren.”

IDC verwacht dat consumenten opnieuw terugkeren naar hun gewoontes pre-covid, waar ze smartphones boven pc’s plaatsen. Aan de professionele kant dwingt de economische situatie heel wat organisaties tot ontslagen en de hype rond generatieve AI zorgt voor extra verwarring waar het computerbudget nu naartoe moet.

lees ook

HP evolueert en blijft hameren: ‘Wij zijn geen pc-bedrijf’

Resultaat: weinig vraag leidt tot grote voorraden, wat een impact heeft van de winkel tot de logistieke keten. Volgens IDC dalen de overschotten wel gestaag en bieden heel wat fabrikanten van componenten interessante kortingen om ook hun voorraden weg te werken. Pc-fabrikanten zijn dan weer voorzichtig om nieuwe systemen te lanceren door de beperkte vraag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home