Verkoop pc’s blijft maar dalen, weinig beterschap verwacht in 2023

verkoop pc's daalt

De verkoopcijfers van laptops en desktops kleuren voor het vierde kwartaal op rij rood. Een snelle kentering zit er in 2023 niet aan te komen, voorspellen fabrikanten van pc’s zelf.

2022 was een moeilijk jaar voor pc-fabrikanten en dat was ook in het vierde kwartaal weer goed zichtbaar. In totaal gingen 67 miljoen laptops en desktops over de toonbanken; een daling van 28 procent tegenover het vierde kwartaal van 2021 volgens de berekeningen van IDC en Canalys. Daarmee is het kwartet aan negatieve kwartaalbalansen compleet in 2022.

Ook de jaarbalans kleurt niet veel zwarter. Het totaal aantal verkochte pc’s klokte af op zestien procent minder stuks dan in 2022. Vooral de verkoop van laptops daalde sterk met negentien procent. De verkoopvolumes groeien zo stilaan terug naar het niveau van voor de coronapandemie. De marktanalysebureaus winden er geen doekjes om en stellen dat de ‘pandemieboom’ helemaal is afgelopen.

Apple beste van de klas

De grote fabrikanten van pc’s delen uiteraard volop in de klappen. De grote vijf – Lenovo, HP, Dell, Apple en Asus – gaan met een negatief rapport het nieuwe jaar in. Dell kreeg het in het vierde kwartaal het zwaarst te verduren met een daling van 37 procent, op jaarbasis bekeken is HP de sterkste daler met 25 procent. Omdat alle fabrikanten hun verkoop zagen dalen, zijn de marktverhoudingen constant gebleven; Lenovo voert de kop aan met 23 procent.

Een leerling krijgt wel goede punten in de pc-klas: Apple. De Macbouwer is de enige van de grote vijf die een positieve jaarbalans heeft. Apple verkocht 2,5 procent meer Macbooks en Macs en ziet zijn marktaandeel richting de tien procent groeien.

idc pc 2022
Bron: IDC

Weinig beterschap verwacht

De fabrikanten kijken met weinig optimisme naar 2023 en verwachten geen herstel van hun verkoopcijfers. Veel consumenten kochten tijdens de pandemie nog een gloednieuw apparaat en door de huidige economische situatie is een pc geen prioritaire aankoop in het gros van de huishoudens. Wie toch een apparaat nodig heeft, kan dit jaar wel goede zaakjes doen.

lees ook

Pc-verkoop daalt met 20 procent, promoties lonken

IDC voorspelt dat hoe langer de dalende vraag aanhoudt, hoe meer de prijzen van laptops en desktops zullen dalen. Fabrikanten zullen op termijn met een overtollige stock komen te zitten die ze willen wegwerken. Het Amerikaanse analysebureau wil de huidige situatie dan ook niet te negatief voorstellen.

Dat de cijfers nu donkerrood kleuren, heeft er ook mee te maken dat ze vergeleken worden met het uitzonderlijke jaar 2021. In 2023 zal de markt terug naar een stabieler en realistischer niveau toegroeien, en tegen 2024 is een herstel van de vraag zeer goed mogelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home