Pc-markt groeit wereldwijd voor zesde kwartaal op rij

Groei trend

Het aantal leveringen van desktops, laptops en workstations wereldwijd steeg volgens IDC in Q3 2021 met 3,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat de pc-markt voor het zesde kwartaal op rij groeit. Toch blijft de sector nog altijd last hebben van bevoorradingsproblemen.

Volgens een blogpost van IDC werden er in Q3 2021 wereldwijd 86,7 miljoen pc’s geleverd. Dat is een toename van 3,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. Dankzij de verhoogde vraag sinds de start van de coronapandemie, groeit de pc-markt wereldwijd al voor het zesde kwartaal op rij.

Nog steeds bevoorradingsproblemen

“De pc-industrie wordt nog steeds uitgedaagd door bevoorradings- en logistieke problemen. Jammer genoeg zien we de laatste maanden niet veel vooruitgang”, zegt Jitesh Ubrani, onderzoeksmanager bij IDC. Volgens Ubrani heroriënteren sommige verkopers dan ook hun leveringsprioriteiten over verschillende marktsegmenten heen. Opkomende markten behouden zo hun groeimomentum, terwijl deze van andere markten juist vertraagd.

Dell op nummer één

Dell groeide afgelopen kwartaal het meest, met 26,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf leverde wereldwijd bijna 15,2 miljoen apparaten af. Lenovo leverde het meeste toestellen, ongeveer 19,8 miljoen, hoewel dat voor het bedrijf maar een stijging van 3,1 procent betekent. Apple groeide dit kwartaal met 9,9 procent ten opzichte van Q3 2020 en leverde ongeveer 7,6 miljoen toestellen af.

IDC groei
Bron: IDC

De Amerikaanse markt ziet echter een eerste leveringsdaling sinds het begin van de coronapandemie, dankzij aanhoudende problemen bij de toeleveringsketens. Ook de vraag naar pc’s daalt volgens Neha Mahajan, senior analist bij IDC. Al is de voorraad in veel marktsegmenten nog steeds minder aangevuld dan hij zou moeten zijn.

Volgens IDC ziet het er wel naar uit dat het chiptekort tegen het einde van 2022 volledig van de baan is.

lees ook

Pc-verkoop blijft pieken ondanks toeleveringsproblemen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home