Reddingsbod op Atos door Onepoint overboord gegooid 

De overname van Atos door Onepoint is mislukt. Er zou niet voldaan zijn aan bepaalde voorwaarden. Atos zet zijn zoektocht naar een overnemer verder en botst op een oude bekende. 

De geplande overname van Atos door Onepoint zou de redding betekenen voor het bijna zinkende schip van de Franse IT-dienstengroep Atos, maar dat plan blijkt nu overboord gegooid. Enkele dagen geleden leek de redding nabij, maar woensdag liet Atos weten dat Onepoint het voorstel had ingetrokken omdat er aan bepaalde voorwaarden niet was voldaan. De toekomst van de Franse IT-reus, die ook in België actief is, lijkt opnieuw aan een zijden draadje te hangen. Of komt er toch een oude bekende een reddingslijn bieden? 

Overname overboord

Het geplande reddingsbod op de Atos door Onepoint, een IT-adviesbureau opgericht door David Layani, is dan toch mislukt. Volgens Onepoint was er niet voldaan aan de voorwaarden om een overeenkomst te sluiten die de weg vrijmaakt voor een duurzame oplossing voor financiële herstructurering. OnePoint zou zich nu zelfs volledig willen wegtrekken uit Atos, laat het bedrijf vrijdag weten. De twee vertegenwoordigers die in het bestuur zetelen, hebben hun ontslag al gegeven.

lees ook

Twee overnameboden voor Atos, deadline nadert

Atos kamt met een schuldenlast van 4,8 miljard euro. Het is een race tegen de klok om een herstructureringsovereenkomst te sluiten die de redding kan betekenen voor het IT-bedrijf. Begin deze maand lagen er twee overnameboden op tafel waarvan Onepoint, die nu zijn staart weer intrekt. De andere potentiële overnemer is Tsjechische miljardair Daniel Křetínsky van EP Equity Investment, die al langere tijd interesse toont. Na de mislukte overname door Onepoint, wil Křetínsky de gesprekken met Atos hervatten.  

Franse staat

De Franse staat ziet Atos graag in handen van een Franse overnemer. Atos heeft enkele strategische contracten met defensie en de nucleaire industrie, dus de overheid ziet een buitenlandse inmenging niet graag gebeuren.  

De Franse regering probeert in te grijpen door drie delen van Atos over te nemen die belangrijk geacht worden voor de nationale veiligheid, voor een bedrag van maximaal 1 miljard euro. Atos liet weten dat het een deal had gesloten met de Franse staat, die het zogenaamde ‘goude aandelen’ zou geven in een dochteronderneming van Atos, Bull SA. 


Dit artikel kreeg een update op 28 juni met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home