Browersspecialist Opera wil met zijn ‘Opera voor Android’-browser een nieuwe publiek bereiken dat interesse heeft in cryptocurrencies.
De nieuwe versie van de browser geeft toegang tot de Ethereum-blockchain en beschikt over een ingebouwde crypto-wallet. Opera bracht afgelopen juli al een privé-bétaversie van de crypto-wallet uit. Deze kan worden gebruikt om Ethereum op te slaan en geeft daarnaast toegang tot op Ethereum gebaseerde gedecentraliseerde apps, ook wel bekend als ‘Dapps’.
Opera wil met deze stap een basis leggen voor Web 3.0, waar apps worden aangedreven door gedecentraliseerde netwerken. Ook gaat het om apps die cryptocurrencies gebruiken om transacties te doen. “We hebben het extreem gemakkelijk gemaakt, we hopen dat deze stap de overgang van cryptocurrencies van speculatie en investeringen naar daadwerkelijke betalingen en transacties in het dagelijks leven van onze gebruikers zal versnellen. Ik zou graag alle tech-enthousiastelingen uitnodigen, die misschien van blockchain hebben gehoord maar het nog niet hebben gebruikt, om onze nieuwe browser en Web 3.0 gewoon eens te proberen”, zegt Krystian Kolondra van Opera.
Dapps
Om Opera’s nieuwe Web 3.0-functies te ervaren, moeten gebruikers bepaalde Ethereum-valuta kopen en opslaan in de portemonnee van de browser. Vanuit de wallet krijgen ze dan toegang tot Dapps. Voordeel voor nieuwe kopers is dat de waarde van Ethereum sinds januari van dit jaar gedaald is van ruim 1400 dollar per munt naar een schamele 88 dollar.
De browserspecialist benadert de Ethereum-blockchain via een start-up genaamd Infura, die op zijn beurt weer steun heeft gekregen van het coöperatieve bedrijf ConsenSys van Ethereums medeoprichter Joseph Lubin. ConsenSys ondersteunt Ethereum-gebaseerde apps om het Dapp-ecosysteem te laten groeien.
“We zien dit als een belangrijk moment in het verbeteren van de toegankelijkheid van Dapps, het openen van Web 3.0 voor het reguliere publiek en het stimuleren van ontwikkelaars om voort te bouwen op Ethereum”, aldus Lubin, die Opera’s nieuwe Ethereum-functie als een ‘Dapp-ontdekkingsreiziger’ beschrijft.