Nvidia is meer waard dan Google-moeder Alphabet

nvidia jensen huang

Nvidia schiet als een komeet omhoog op de beurs. De GPU-specialist steekt Alphabet voorbij in marktwaarde en moet binnen de techsector enkel nog Microsoft en Apple voor zich dulden.

Nvidia is ‘hot’, ook op de beurs. Reuters schat de totale marktwaarde van het bedrijf, bekomen door de waarde van alle op de beurs verhandelde aandelen bij elkaar te tellen, op 1,825 biljoen dollar. De GPU-specialist steekt met dit nieuwe hoogtepunt Google-moeder Alphabet (1,821 biljoen dollar) nipt voorbij en rukt op naar de vierde plaats op de lijst van meest waardevolle bedrijven. Enkele dagen geleden had het ook al Amazon (1,776 biljoen dollar) uit de top vijf geduwd.

Achter het succes van Nvidia hangt een logische verklaring. Iedereen wil generatieve AI en heeft daarvoor de GPU’s van Nvidia nodig. De voorraad van Nvidia is daardoor vaak al uitverkocht nog voor de chips van de band gerold zijn en Nvidia pakt tienduizenden euro’s winst per verkochte GPU. Wetende dat Nvidia bestellingen van honderdduizenden GPU’s in één keer binnenkrijgt, zoals recent vanwege Meta, dan kan je de rekensom wel maken.

lees ook

1 jaar ChatGPT: ongeziene hype, ongeziene winst en een ongeziene soap achter de schermen

Enkel al sinds januari is de marktwaarde van Nvidia met een half biljoen dollar gestegen. Exact een jaar geleden was Nvidia ‘slechts’ een half biljoen waard volgens de beurs. Niemand die durft zeggen waar het plafond ligt voor Nvidia, ondanks dat er concurrentie probeert op te staan in de vorm van Intel en AMD.

AI is de sleutel tot succes

Dat beleggers dol zijn op AI, uit zich ook in de wissel die zich recent aan de top van de ranglijst voorgedaan heeft. Microsoft mag zich sinds kort het meest waardevolle bedrijf nadat het eind januari de kaap van drie biljoen dollar rondde en Apple van de troon stootte. Ook Microsoft plukt volop de vruchten van zijn AI-diensten die de cloudinkomsten uit Azure flink de hoogte in jagen.

Het is dan ook geen toeval dat Apple recent twee LLM’s demonstreerde en meer AI in de iPhone wil stoppen. Apple beseft dat de AI-hype ook zal moeten kapitaliseren om de koppositie weer te kunnen veroveren. Op de derde plaats staat het enige niet-IT-bedrijf in de top zes: de Saoedische oliemaatschappij Saudi Aramco.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home