AI-model Apple brengt bewegend beeld tot leven

apple logo digitaal

Apple zit volop mee in de AI-race. Na eerst een model te tonen dat beelden kan bewerken, toontr het nu een AI-model dat stilstaand beeld omvormt tot animaties.

Apple heeft even op zich laten wachten, maar de iPhonebouwer mengt zich de laatste weken volop in de AI-debatten. Een week geleden demonstreerde AI-onderzoekers gelinkt aan Apple MGIE: een model dat beelden kan bewerken op basis van tekstprompts. Vandaag publiceert Apple al een nieuwe onderzoekpaper voor Keyframer: een LLM met animatie-capaciteiten.

Van stilstaand naar bewegend beeld

Het achterliggende principe van Keyframer wijkt niet veel af van het eerder getoonde model. Je laat het model een afbeelding zien (in .svg-formaat) en je beschrijft in woorden wat je wil zien gebeuren. Het verschil is dat Keyframer getraind is om van een stilstaand beeld een korte animatie te maken.

Dat zijn eerder eenvoudige animaties. Een voorbeeld dat Apple beschrijft in de paper start met een render van een planeet op een sterrenachtergrond. Keyframer kan in dit voorbeeld de achtergrond van kleur laten veranderen en de sterren doen fonkelen. Je kan ook meerdere ontwerpen van dezelfde animatie laten maken. De paper bevat meer technische uitleg over het LLM dat achter Keyframer schuilt.

apple keyframer
Bron: Apple

AI in de iPhone?

Het is nog onduidelijk wat Apple van plan is met zijn LLM’s. Tim Cook heeft al gehint dat iOS 18 volledig in het teken zal staan van AI, zonder daarbij concrete functies te noemen. De Google Pixel 8 en Samsung Galaxy S24 komen al met uitgebreide AI-functies, dus dan mag de iPhone niet achterblijven. Apple zal naar waarschijnlijkheid iOS 18 officieel voorstellen tijdens WWDC in juni.

lees ook

Samsung Galaxy AI getest: speeltuin voor AI-liefhebbers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home