iOS 18 zet deur wagenwijd open voor AI

iphone 15

Apple heeft grootste plannen met de aankomende versie van het iOS-besturingssysteem. Vanaf iOS 18 zit de iPhone helemaal mee op de AI-hypetrein.

Na de eerder bescheiden update die iOS 17 was, wil Apple groots uitpakken met iOS 18. Dat heeft niemand minder dan CEO Tim Cook gezegd tijdens een call met investeerders. Eerder deze week had Bloomberg-analist Mark Gurman al voorspeld dat er grote veranderingen zitten aan te komen voor het mobiele besturingssysteem van Apple. Het magische woord is – je kan het al raden – AI.

AI in je smartphone is op zich niets nieuw. Denk maar aan de virtuele spraakassistenten Google Assistant en Siri die al een decennium meedraaien en smartphonecamera’s zitten ook bomvol algoritmische functies om de kwaliteit van je plaatjes op te krikken. Maar het Android-kamp is onder impuls van Google en Samsung een versnelling hoger geschakeld met de integratie van AI in dagelijkse smartphonefuncties. Google stopt een AI-chip in de processor van zijn nieuwste Pixel-smartphones en Samsung zet met de S24-toestellen in op Galaxy AI. Dan kunnen Apple en iOS niet achter blijven.

lees ook

AI-features Samsung Galaxy S24 komen slechts naar een select clubje

Welke AI-functies dan concreet naar iOS 18 zullen komen, dat blijft een mysterie. Cook liet zich niet verleiden om zijn mond voorbij te praten. “Vooruitkijkend zullen we blijven investeren in deze en andere technologieën die de toekomst vorm zullen geven. Dat geldt ook voor kunstmatige intelligentie, waar we nog steeds enorm veel tijd en moeite in steken. We zijn verheugd om later dit jaar de details van ons werk op dat gebied te kunnen delen”, zei Cook in een goed voorbereid statement.

Later meer

Normaal gezien zal Apple in juni tijdens WWDC de nieuwe iOS-versie onthullen. Dan weten we of Cook daad bij het woord voegt of gewoon over AI spreekt omdat investeerders dat letterwoord vandaag willen horen. Maar ook nu staat iOS voor grote veranderingen. Apple zal vanaf iOS 17.4 sideloaden toelaten in de Europese Unie. Die maatregel moet het nemen in het kader van de Digital Markets Act, al is er nog veel discussie over de voorgestelde uitvoering door Apple.

lees ook

EU is niet onder de indruk van aanpassingen App Store

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home