Nieuwe Europese wet verplicht vervangbare batterijen

Smartphone batterij

De Europese Raad heeft ingestemd met een wet die het batterijleven van elektronische producten binnen de Europese Unie regelt.

Met de nieuwe wet regelt Europa de volledige gebruikscyclus van batterijen en accu’s in de meeste elektronische producten, binnen de Europese Unie.

Circulaire economie

De nieuwe regels gelden voor de meeste elektronische apparaten:

  • Draagbare elektronica
  • Elektronische voertuigen
  • Industriële batterijen
  • Accu’s van niet elektronische voertuigen en machines (SLI-batterijen)
  • Lichte transportmiddelen (e-bikes, scooters)

In de nieuwe wet wordt er meer gespecifieerd wat er met krachtbronnen moet gebeuren na gebruik. De meest opvallende regel is dat de batterijen van draagbare elektronica vanaf 2027 makkelijk vervangbaar moeten zijn.

Het is met andere woorden de bedoeling dat consumenten dat zelf zonder probleem kunnen doen. Bij licht elektronisch transport moet dat makkelijk door een professional te doen zijn. Producenten hebben nu dus nog even tijd om hier rekening mee te houden in nieuwe ontwerpen. Bij Samsung hebben ze op dat vlak in elk geval al een kleine voorsprong met hun Self-Repair-programma.

Daarnaast komen er ook strengere regels en targets wat betreft het inzamelen van batterijen en materialen, alsook meer verantwoordelijkheid voor de producenten. Tegen het einde van 2027 moeten die bijvoorbeeld 63 procent van draagbare batterijen inzamelen, een doel dat gaandeweg nog gaat stijgen.

De helft van alle lithium uit batterijen moet tegen eind 2027 ook worden ingezameld. De evolutie van dat doelcijfer zal daarna afhangen van de markt, technische evoluties en de beschikbaarheid van het product.

lees ook

EU Chips Act officieel goedgekeurd, ondanks mager budget

Opgepast, gevaarlijke inhoud

Er komen ook strengere regels over de samenstelling van SLI-batterijen en die voor EV’s, die moeten meer uit gerecycleerde materialen bestaan. Producenten gaan ook documentatie moeten bijhouden om dat te staven. Met deze nieuwe wet wil de EU de interne markt voor batterijen beter regelen en het gebruik van de materialen van dichterbij monitoren.

Nu gaan de Europese Raad en het Europees Parlement (waar ze al wel was gestemd) de wet nog ondertekenen en dan is er, drie jaar na het eerste voorstel, een volwaardige opvolger voor de set aan regels uit 2006.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home