EU wil vervangbare batterijen in smartphones vanaf 2027

Het Europese Parlement heeft een wet gestemd die de milieu-impact van batterijen moet beperken. Als onderdeel daarvan worden vervangbare batterijen in smartphones verplicht.

Het Europese Parlement stemde met een overgrote meerderheid voor nieuwe regels inzake de verkoop en de verwerking van batterijen in de EU. Zo zullen grote batterijen verplicht een label meekrijgen dat aangeeft hoeveel CO2 gemoeid was met hun productie. Er komen ook minimale recyclage-doelstellingen. Tegen 2027 moet vijftig procent van het lithium in oude batterijen bijvoorbeeld gerecycleerd worden.

Vervangbare batterij

Belangrijker is de verplichting om batterijen vervangbaar te maken. Ook tegen 2027 wil de EU dat consumenten zelf eenvoudig batterijen kunnen vervangen in draagbare toestellen. Dat betekent dat fabrikanten de batterijen van hun smartphones niet meer mogen vastplakken aan de toestellen. Het moet ook eenvoudig zijn om een toestel te openen en aan de batterij te geraken.

lees ook

EU keurt acht miljard euro aan subsidies voor Europese microchips goed

2027 is geen harde deadline. Fabrikanten kunnen uitstel aanvragen indien ze dat nodig hebben. Op termijn moet het in ieder geval mogelijk worden om een zelf een nieuwe batterij te kopen en die te plaatsen in je smartphone. Het voorstel is nog niet finaal. De lidstaten moeten het nog goedkeuren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home