De kogel is door de kerk: de rijkste man ter wereld koopt met Twitter zijn favoriete speelgoed op. Het hoger management mag al meteen beschikken.
Zullen ze? Of niet? In april al liet Tesla-baas en SpaceX-bezieler Elon Musk weten dat hij Twitter zou kopen en wel voor 44 miljard dollar. Later bleek dat de deal allesbehalve beklonken was. Musk klaagde dat Twitter niet transparant genoeg was over het aantal actieve gebruikers en de koop sprong af. Na enkele maanden juridisch pingpongspel is de koop nu toch een feit.
Weg met de top
CEO Parag Agrawal en CFO Ned Segal mochten het al meteen bekopen. Zij worden door Musk de laan uitgestuurd, samen met Vijaya Gadde, de Chief Policy Officer. Tranen zijn niet nodig: de ontslagen top mocht het gebouw verlaten met een gouden handdruk van 38,7 miljoen dollar voor de CEO, 25,4 miljoen dollar voor de CFO en iets meer dan tien miljoen dollar voor de anderen.
Uiteindelijk koopt Musk Twitter voor de geplande 44 miljard dollar. Twitter wordt zo van de beurs gehaald. Aandeelhouders krijgen 54,20 dollar per aandeel. Musk werkt samen met enkele andere investeerders voor de overname, zoals de niet onbesproken Oracle-oprichter Larry Ellison en cryptobeurs Binance.
Onduidelijke plannen
Wat de plannen van de multimiljardair met het sociale netwerk zijn, is onduidelijk. Musk houdt er een redelijk excentrieke visie op vrije meningsuiting op na (herinner je de pedo-beschuldigingen aan het adres van de reddingsduiker in Thailand) en is alleszins van plan te besparen. Hij gaf al aan dat Twitter misschien betalend zou worden voor bedrijven en overheden. Musk is verder geen fan van al te veel moderatie op het platform, waarop tweets en discussies nochtans ook met de huidige regels niet altijd uitblinken in schoonheid, klasse of zelfs maar elementaire factuele waarheid.