Apple hangt miljoenenboete van EU boven het hoofd

apple app store

De EU dreigt met een boete van 500 miljoen euro voor Apple wegens het beperken van concurrentie voor muziekstreamingdiensten in iOS. Onder de DMA zal Apple zijn spelregels moeten aanpassen.

Er hangt een fikse boete boven het hoofd van Apple, weet Financial Times. De Europese Commissie zou de iPhonebouwer op een boete tot 500 miljoen euro wegens anticompetitieve praktijken ten aanzien van muziekstreamingdiensten in de App Store. Die boete is een gevolg van een lang aanslepende aanklacht van Spotify die de streamingigant in 2019 al indiende bij de EU.

Volgens Spotify zou de eigen muziekstreamingdienst Apple Music worden voorgetrokken in iOS. Spotify wijst hiervoor naar de verplichte commissies die Apple int op app-aankopen en het verbieden van alternatieve betalingssystemen in de appwinkel. Muziekstreamingdiensten zoals Spotify rekenden die extra kosten door aan gebruikers waardoor abonnementsprijzen voor iOS-gebruikers doorgaans hoger liggen dan voor Android. Exacte gebruikerscijfers zijn schaars voor Apple Music, maar de streamingdienst is de voornaamste concurrent voor Spotify wereldwijd.

DMA staat voor de deur

In 2022 maakte Apple al een kleine toegeving ten aanzien van ‘lezerapps’, een ruime termen waar apps die content verzamelen zoals Netflix en dus ook Spotify onder vallen, maar meer dan de toelating om een link naar hun eigen website voor het beheren van accounts te plaatsen, was dat ook niet. Daar neemt Spotify lang geen genoegen mee.

Onder druk van de DMA zal Apple externe partijen die applicaties aanbieden voor iOS veel meer vrijheid moeten gunnen. Naast het toelaten van externe betaalsystemen, worden het onder andere ook mogelijk om applicaties buiten de Apple Store om te ‘sideloaden’. De regels gaan op zeven maart in en dus is Apple al volop bezig dit in te bouwen in iOS, al stuit de manier waarop Apple de DMA-verplichtingen implementeert ook op de nodige kritiek.

lees ook

Apple sloopt webapps in iOS uit protest tegen DMA

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home