iOS 17.4 laat sideloaden toe, onder strikte voorwaarden

iOS 17

De mogelijkheid om applicaties te sideloaden is nu al in bèta beschikbaar. Je toestel zal wel aan enkele voorwaarden moeten voldoen.

Vanaf 7 maart moet Apple naar de regels van de Digital Markets Act sideloaden toelaten in iOS. Ontwikkelaars kunnen hierdoor hun applicaties ook buiten de App Store om aanbieden. De bètaversie van iOS 17.4 maakt duidelijker hoe dat in zijn werk zal gaan.

Eerst en vooral zal het niet volledige vrijheid zijn. Apple zet een nieuw platform ‘App Marketplaces’ op poten waar andere appwinkels een plekje kunnen krijgen. Niet iedereen zal zomaar worden toegelaten op dat platform: appwinkels moeten ‘een kredietbrief van minstens 1 miljoen euro voorleggen om ondersteuning voor ontwikkelaars en klanten te garanderen’, schrijft 9to5Mac.

De App Marketplace is gebouwd op door Apple zelf ontwikkelde api. Dit geeft Apple de nodige controle over downloads, installaties en updates vanuit externe bronnen. Apple zou zelfs menselijke werknemers aan het werk zetten om apps van externe kanalen te controleren. Apple houdt de touwtjes dus nog steeds strak in handen. Browsers zijn voortaan dan weer niet meer afhankelijk van de WebKit-engine.

Enkel voor Europa

De nieuwe regels gelden enkel voor Europa. Om te vermijden dat gebruikers daarbuiten ook profiteren van de nieuwe regels, legt Apple bepaalde voorwaarden op. 9to5Mac ontdekte in de code van de recentste bèta-update dat de volgende zaken kunnen gecontroleerd worden:

  • Het factuuradres van je Apple ID-account
  • Je huidige locatie (om privacyredenen controleert Apple enkel het land en niet de exacte locatie)
  • Ingestelde regio
  • Type apparaat

Via het menu Over je iPhone in de instellingen zal je dan kunnen nagaan welke regio ingesteld staat. Woon je in de Europese Unie, dan zou dat normaal gezien al correct moeten ingesteld staan. iOS 17.4 is vanaf vandaag beschikbaar in bèta en zal in maart naar alle gebruikers uitrollen, tegen de deadline van 7 maart. De huidige versie is iOS 17.3.

lees ook

Nieuwe iOS 17.3 biedt bescherming tegen gestolen Apple-apparaten 

Langs de kassa

Apple deelt ook meer informatie over het vernieuwde commissiesysteem. Deel van de DMA-regels is dat Apple ook betalingen buiten zijn eigen betaalsystemen moet toelaten. Betalingen kunnen lopen via de NFC-technologie in de iPhone. Dat betekent echter niet dat Apple niet meer langs de kassa passeert. De standaardcommissie wordt aangepast naar zeventien procent op aankopen, een percentage dat voor ‘de meeste ontwikkelaars’ na het eerste jaar tot tien procent zakt. Daar komt wel een toeslag van drie procent op ‘betalingsverwerkingen’ bovenop.

Ook downloads via andere kanalen zijn niet vrij van commissies. Na de eerste één miljoen installaties rekent Apple voortaan een vast bedrag van een halve euro per dowload, ongeacht via welk kanaal de download verloopt. Wall Street Journal schreef gisteren dat Apple ook extra kosten zou willen aanrekenen voor sideloaden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home