iOS 17.4 laat sideloaden toe, onder strikte voorwaarden

iOS 17

De mogelijkheid om applicaties te sideloaden in iOS is vanaf nu beschikbaar. Je toestel zal wel aan enkele voorwaarden moeten voldoen.

Vorige week rolde Apple iOS 17.4 uit. Een historische update voor gebruikers in de EU, want het is de eerste iOS-versie sinds het ingaan van de DMA. Ontwikkelaars kunnen vanaf nu hun applicaties ook buiten de App Store om aanbieden. Vrijwel meteen na de release van iOS 17.4 dook met Mobivention een eerste alternatieve appwinkel op, maar Apple zal ook downloads rechtstreeks via de website van de appuitgever mogelijk maken. Het bedrijf legt uit hoe dat in zijn werk zal gaan.

Apple start met een nieuw programma ‘Web Distribution’ waarvoor appontwikkelaars zich kunnen aanmelden. Deze feature maakt het mogelijk voor appontwikkelaars om hun eigen appwinkel op poten zetten, enkel en alleen voor hun eigen applicaties. Dit verschilt dus van het reglement voor alternatieve appwinkels, die ook apps van derde partijen moeten toelaten. Ontwikkelaars krijgen ook de creatieve vrijheid voor hoe ze naar hun webpagina’s linken en promoten en dienen niet meer gebruik te maken van door Apple opgelegde sjablonen.

Toch geeft Apple appontwikkelaars niet volledig vrij spel, merkt 9to5Mac op. Appontwikkelaars moeten hun website eerst laten goedkeuren en gebruik maken van door Apple ontwikkelde API’s. Die zorgen ervoor dat gesideloade applicaties correct integreren met systeemfuncties en back-ups maken van gebruiksdata en via deze weg behoudt Apple de nodige controle over downloads, installaties en updates vanuit externe bronnen. De iPhonebouwer claimt dat die controle nodig is om iOS-gebruikers te beschermen tegen potentiële schadelijke applicaties.

lees ook

Apple behoudt webapps na Europese druk

Enkel voor Europa

De nieuwe regels gelden enkel voor Europa. Om te vermijden dat gebruikers daarbuiten ook profiteren van de nieuwe regels, legt Apple bepaalde voorwaarden op. 9to5Mac ontdekte in de code van de recentste bèta-update dat de volgende zaken kunnen gecontroleerd worden:

  • Het factuuradres van je Apple ID-account
  • Je huidige locatie (om privacyredenen controleert Apple enkel het land en niet de exacte locatie)
  • Ingestelde regio
  • Type apparaat

Via het menu Over je iPhone in de instellingen zal je dan kunnen nagaan welke regio ingesteld staat. Woon je in de Europese Unie, dan zou dat normaal gezien al correct moeten ingesteld staan, zolang je op Europees grondgebied blijft tenminste.

lees ook

Apple beperkt ondersteuning appwinkels als je lang uit de EU reist

Langs de kassa

Apple deelt ook meer informatie over het vernieuwde commissiesysteem. Deel van de DMA-regels is dat Apple ook betalingen buiten zijn eigen betaalsystemen moet toelaten. Betalingen kunnen lopen via de NFC-technologie in de iPhone. Dat betekent echter niet dat Apple niet meer langs de kassa passeert. De standaardcommissie wordt aangepast naar zeventien procent op aankopen, een percentage dat voor ‘de meeste ontwikkelaars’ na het eerste jaar tot tien procent zakt. Daar komt wel een toeslag van drie procent op ‘betalingsverwerkingen’ bovenop.

Ook downloads via andere kanalen zijn niet vrij van commissies. Na de eerste één miljoen installaties rekent Apple voortaan een vast bedrag van een halve euro per dowload, ongeacht via welk kanaal de download verloopt.

Dit artikel verscheen origineel op 26 januari. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home