Tussen 2016 en 2019 kocht Defensie 610 wifi-hotspots van Huawei waarvan er nog 300 tot voor kort in gebruik waren.
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zegt in de commissie Landsverdediging van de Kamer dat de wifi-hotspots recent nog werden gebruikt. “Ik heb aan de chef van Defensie opgedragen om het gebruik van dit materiaal stop te zetten en om ze zo snel als mogelijk te vervangen”, aldus Dedonder aan HLN. Ze benadrukt wel dat het om toestellen gaat die in het verleden werden aangekocht, nog voor Huawei wereldwijd werd geviseerd door de VS midden 2019.
Die verduidelijking is belangrijk omdat Defensie eerder onder vuur kwam te liggen omdat HLN publiceerde dat het recent nog Huawei-hardware had aangekocht. Diezelfde dag ontkende de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV dat het in nieuwe routers heeft geïnvesteerd na de grote storing eind vorig jaar waarbij het zich liet vangen door de befaamde Log4Shell-kwetsbaarheid. Nu blijkt het om oudere modellen te gaan die tussen 2016 en 2019 werden aangekocht.
Het gebruik van Huawei-hardware ligt gevoelig omdat er wordt gevreesd dat ze voor spionage worden gebruikt door de Chinese overheid. Daarrond is echter nooit bewijs gevonden, iets wat Huawei altijd benadrukt terwijl het zijn onschuld blijft uitroepen.
ADIV reageert gepikeerd: “We hebben nog nooit een ernstige inbreuk op cyberveiligheid meegemaakt, waar ook ter wereld, ook niet tijdens onze 20-jarige aanwezigheid in Europa.”