Het ministerie van Defensie opent zijn eerste Vlaamse cyberbeveiligingsbedrijf in de Howest hogeschool in Brugge. Het vormt een brug tussen onderwijs, onderzoek en industrie.
Het ministerie van Defensie heeft een bedrijf voor cyberveiligheid opgericht op de campus van de hogeschool Howest in Brugge. Binnen de Cyber Defense Factory zullen het leger, de hogeschool en bedrijven samenwerken aan de cyberveiligheid van onder andere militaire netwerken en wapensystemen. Het Cyber Command is één van de vijf componenten van het Belgische leger, naast de land- en luchtmacht, marine en de medische component.
Marineschepen
De campus van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, is vlakbij de zee gelegen, wat een ideale uitvalsbasis vormt om aan de beveiliging van de marine te werken. Hiervoor zullen ze samenwerken met studenten cybersecurity van de hogeschool.
Defensie verwacht binnenkort nieuwe mijnenjagers in Zeebrugge. Die schepen beschikken over geavanceerde technologie die verschillende vormen van cyberverdediging en cryptografie gebruikt om de veiligheid van de transmissies te garanderen, onder andere met hun drones.
Jong talent
De Cyber Defense Factory is gevestigd in de Howest hogeschool in Brugge. Dit biedt heel wat kansen voor studenten, die zich bijvoorbeeld kunnen aanmelden voor een studentenjob bij het Cyber Command.
“Cyberveiligheid is geen hype, maar een noodzaak en talent is onze eerste verdedigingslinie. Door de Cyber Defense Factory maken we Defensie tastbaar voor onze studenten op de campus, ook als potentiële werkgever. Deze samenwerking bevestigt bovendien onze rol als pionierende en ondernemende hogeschool”, aldus Frederik D’hulster, algemeen directeur van Howest.
lees ook
EU lanceert database met informatie over kwetsbaarheden in cyberbeveiliging
Het cyberbeveiligingsbedrijf in Brugge is niet de eerste in België, maar wel in Vlaanderen. Vorig jaar in april werd de eerste Cyber Defense Factory geopend in Charleroi.