Microsoft jaloers op flirt OpenAI en Apple

openai microsoft apple

De deal tussen OpenAI en Apple is niet naar de zinnen van Microsoft. Potentiële concurrentie van Apple alsook overbevolking op de eigen datacenters zorgen voor ongerustheid.

Eerder deze week geraakte bekend dat Apple OpenAI onder de arm neemt als AI-partner. Apple wil met de hulp van OpenAI de ontwikkeling en uitrol van AI-functies voor iOS versnellen. OpenAI heeft echter al een intieme zakelijke relatie met Microsoft, dat zich bedrogen voelt door het bedrijf waar het vele miljarden dollars ingepompt heeft.

Volgens The Information heeft Microsoft CEO Satya Nadella OpenAI-baas Sam Altman op het matje geroepen om het te komen uitleggen. Het is nu nog niet duidelijk wat de deal tussen Apple en OpenAI exact inhoudt, maar volgens de geruchten zouden beide bedrijven samenwerken aan een verbeterde versie van Siri, of zelfs een volledig nieuwe chatbot voor het Apple-ecosysteem.

Apple doet op dit moment nog niet echt mee in de AI-race, en Microsoft zal dat ongetwijfeld graag zo houden. De iPhonebouwer kan met zijn mobiele ecosysteem meer dan twee miljard mensen bereiken, wat nog een stuk hoger ligt dan het geschatte aantal Windows-gebruikers wereldwijd. Microsoft’s Copilot draait vandaag al op iOS, maar Apple heeft de traditie om zijn eigen producten voorrang te geven.

Overbevolking in datacenters

Langs de andere kant zit er een potentieel lucratieve deal voor Microsoft aan te komen. Apple heeft een handvol eigen datacenters, maar beschikt lang niet over de capaciteit van Microsoft. Omdat Microsoft de vaste cloudpartner van OpenAI is, zouden de AI-producten van Apple mogelijk ook in de datacenters van Microsoft belanden. Echter lijkt Nadella er niet gerust in dat het bedrijf de toestroom van Apple-gebruikers kan opvangen.

Tijdens de volgende editie van WWDC op 10 juni moeten de AI-plannen van Apple duidelijker worden. Het binnenhalen van Apple zet Sam Altman steviger in het zadel bij OpenAI, schrijft The Information. Een half jaar geleden leek dat nog helemaal anders, toen de raad van bestuur Altman tevergeefs probeerde buiten te werken. Met zijn grootste tegenstanders de deur uit, is de positie van Altman incontournable geworden.

lees ook

Voormalig bestuurslid OpenAI geeft duiding bij ontslag Sam Altman 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home