Voormalig bestuurslid OpenAI geeft duiding bij ontslag Sam Altman 

openai sam altman

In The TED AI Show-podcast legt voormalig bestuurslid van OpenAI haar verhaal over het ontslag van Sam Altman op tafel. De woorden ‘leugens’ en ‘wantrouwen’ weerklinken regelmatig. 

Helen Toner, voormalig bestuurslid bij OpenAI, geeft meer duiding over haar perspectief op het ontslag van Sam Altman, die nadien weer terugkeerde, tijdens een interview in The TED AI Show-podcast. Het ontslag zou gebaseerd zijn op meerdere leugens en een wantrouwen naar Altman toe vanuit het bestuur. Onafhankelijk onderzoek wees echter uit dat het gedrag van Altman ‘geen verwijdering verplichtte”. Toner doet haar verhaal en ook huidig bestuurslid van OpenAI Bret Taylor geeft reactie in de podcast.  

Vertrouwen

De reden van het ontslag van Altman volgens Toner heeft te maken met een geschonden vertrouwensband tussen het bestuur en de OpenAI-topman. Zo had de CEO van OpenAI niet aan het bestuur verteld dat hij eigenaar was van het OpenAI Startup Fund. Bovendien zou hij “bij meerdere gelegenheden” onjuiste informatie gegeven hebben over de veiligheidsprocessen van het bedrijf.  

Verder geeft Toner in het interview aan dat ze persoonlijk het doelwit was van de CEO, nadat ze een onderzoekspaper had gepubliceerd die Altman niet beviel. Als gevolg hiervan begon Altman leugens over Toner te verspreiden tegen andere bestuursleden, om haar uit het bestuur te krijgen.  

De lancering van ChatGPT noemt Toner zelf als ultiem voorbeeld van hoe het bestuur geen toezicht had op het bedrijf. “Toen ChatGPT in november 2022 uitkwam, was het bestuur niet van tevoren op de hoogte. We leerden over ChatGPT op Twitter”, zegt Toner. 

Ontslagen, of toch niet

In november 2023 werd Altman aan de kant geschoven door zijn bestuursleden nadat twee leidinggevenden rechtstreeks met het bestuur spraken over hun negatieve ervaringen met Altman, die op zijn beurt meteen onderdak vond bij Microsoft. Medewerkers van OpenAI steunde Altman en niet veel later werd hij weer aangewezen als CEO bij OpenAI.  

lees ook

OpenAI stelt Altman officieel als CEO aan, Microsoft krijgt zitje in raad van bestuur

Hoe is Sam Altman dan toch weer tot de CEO-stoel bij OpenAI geraakt? Toner beweert dat werknemers slechts twee mogelijke scenario’s konden kiezen: het bestuur laten vallen om Altman te herstellen, of het bedrijf ten onder zien gaan, waarbij de tweede optie voor werknemers uiteraard uitgesloten is.

Onafhankelijk onderzoek

Na het ontslag van Altman werd er een onafhankelijk onderzoek gestart vanuit het non-profitbestuur van OpenAI. Daaruit bleek dat het gedrag van Altman tijdens de mislukte staatsgreep ‘geen verwijdering verplichtte’. Meer dan 30.000 documenten werden in dit onderzoek onderzocht, om tot de conclusie te komen dat Altman en mede-oprichter Greg Brockman de juiste leiders zijn voor OpenAI.   

Verdere details over wat er de dagen na Altman’s ontslag gebeurde, worden niet aangeraakt in de podcast. Wel voegde huidige OpenAI-bestuursvoorzitter Bret Taylor ook een reactie toe in de podcast, waarin hij teleurgesteld is in Toner die deze kwesties blijft herhalen:

lees ook

Sam Altman sluit zich (opnieuw) aan bij bestuur OpenAI 

“De beoordeling concludeerde dat het besluit van de vorige raad van bestuur niet was gebaseerd op zorgen over productveiligheid of -beveiliging, het tempo van de ontwikkeling, de financiën van OpenAI of zijn verklaringen aan investeerders, klanten of zakenpartners. Bovendien vroeg meer dan 95 procent van de werknemers, inclusief het senior management, om het herstel van Sam als CEO en het ontslag van de vorige raad van bestuur. Onze focus blijft gericht op het vooruitgaan en het nastreven van de missie van OpenAI om ervoor te zorgen dat AGI de hele mensheid ten goede komt”, besluit Taylor.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home