CEO van MediaTek hint naar toekomstige samenwerking met Microsoft voor Windows 11

Een toekomstige samenwerking tussen MediaTek en Microsoft is mogelijks in de maak. Door deze samenwerking zullen toestellen die draaien om de processors van MediaTek en ontworpen werden door Arm, ook Windows 11 kunnen draaien.

Volledig zeker is het niet, maar MediaTek wil naar alle waarschijnlijkheid met Microsoft samenwerken. Door die samenwerking zal het besturingssysteem Windows 11 op toestellen draaien die een processor van Arm ingebouwd hebben.

Geen evidente samenwerking

Rick Tsai, CEO van MediaTek, hintte de samenwerking met Microsoft tijdens een interview. Aan Tsai werd toen gevraagd of er plannen zijn voor een toekomstige samenwerking met Microsoft. “Ja. We zijn zeker van plan om een samenwerking op te zetten. Het gaat niet eenvoudig worden, natuurlijk. Maar we hebben de mogelijkheid door onze technologie, onze IP’s.”

Op dit moment laten de minimumvereisten die Microsoft oplegt om Windows 11 te draaien het niet toe om zomaar met iedere processor te draaien. Toestellen die over een Qualcomm-processor beschikken, ook uit het assortiment van Arm, hebben wel al de kans om te upgraden.

Het is logisch dat de Qualcomm-processor wel voldoet aan de minimumvereisten. Microsoft kwam namelijk zelf met de vraag om deze specifieke processor te bouwen. De chip werd geïntegreerd in het Surface Pro X-toestel, waarvoor recent nog een goedkoper wifi-instapmodel werd aangekondigd.

Toekomst voor Arm

Bij de vorige besturingssystemen rekende Microsoft steeds op de x86-chips van Intel en AMD. Volgens Tsai ziet Microsoft voor het nieuwste besturingssysteem meer mogelijkheden met Arm. Dat komt door de langere levensduur van de batterij en de continue connectiviteit met 5G, wat onmogelijk is met x86-laptops.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

Dat Microsoft en Arm dichter naar elkaar groeien, is een zekerheid. Momenteel zijn er al meer een meer applicaties op de markt voor Arm op Windows. Zo is het al mogelijk om de applicaties Photoshop en Lightroom uit het gamma van Adobe, en antivirusprogramma’s Sophos en Symantec van ESET, te draaien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home