Adobe Creative Cloud lanceert bèta van webversie die ook zonder licentie toegankelijk is

Adobe lanceert een bètaversie van Creative Cloud Web. Dat geeft gebruikers de mogelijkheid om Adobe-applicaties te gebruiken op het web. Mensen uit de organisatie zonder licentie krijgen bovendien ook beperkte toegang tot de applicaties, wat samenwerken moet verbeteren.

Creative Cloud is sinds de introductie in 2011 altijd een desktopapplicatie geweest voor Windows en Mac. In de applicatie werd op dat moment wel een plaats voorzien om je werk in de cloud op te slaan, maar meer deed Adobe niet in de cloudomgeving.

Door de jaren heen migreerden de applicaties beetje bij beetje richting de cloud. Als kers op de taart introduceert Adobe nu Creative Cloud Web. De nieuwe omgeving voor de applicaties maakt het mogelijk om online samen te werken met gebruikers die geen licentie hebben.

Gebruikers zonder licentie krijgen geen toegang tot het volledige programma. De webversie maakt het volgens Adobe voor deze gebruikers wel mogelijk om kleine aanpassingen te maken met enkele basistools.

Het gamma

In het Creative Cloud Web-gamma zijn verschillende programma’s opgenomen die gebruikers in staat stellen om samen te werken via het web.

Zo zijn er Creative Cloud Spaces en Creative Cloud Canvas. Spaces is een pagina voor het organiseren en delen van documenten en links. Creative Cloud Canvas is dan weer een platform waar gebruikers vormen, tekst, stickers, afbeeldingen en Creative Cloud-documenten kunnen delen.

Bron: Adobe

In Photoshop en Illustrator lanceert Adobe een nieuwe commentaarfunctie voor zowel de webversie als de desktopapplicaties. Door deze functie kunnen notities worden aangebracht. Gebruikers kunnen hiervoor een specifiek deel uit het design omcirkelen en aanduiden.

Verder kunnen webgebruikers kleine aanpassingen in Photoshop maken met enkele basistools. Zij krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om kleine oneffenheden uit de foto te halen.

Bron: Adobe

Tot slot krijgt InDesign online bewerkingsmogelijkheden. Gebruikers van het programma worden in staat gesteld om verhalen te delen, wat het mogelijk maakt aanpassingen te doen in de browser. Designelementen blijven in de webversie van InDesign wel geblokkeerd.

Bètaversie

De publieke bètaversie van Photoshop is ondertussen gelanceerd. Illustrator, InDesign, Creative Cloud Spaces en Canvas zijn allemaal nog in een private bètaversie. Nog niet iedere licentiehouder kan daardoor de nieuwigheden op het web uitproberen.

Nieuwe functies in Photoshop

Naast de aankondiging van Creative Cloud Web, deelt Adobe ook mee dat Photoshop enkele nieuwe functies krijgt. Met deze nieuwe functies laat het bedrijf duidelijk zien wat AI allemaal mogelijk maakt.

  • Mogelijkheid om over een object heen te zweven, waarna het programma het object automatisch selecteert.
  • Nieuwe ‘neural filters’ die de kleur van een afbeelding laten passen bij de kleuren van de geselecteerde afbeelding.
  • De olieverf-filter werkt voortaan sneller.
  • Op een iPad krijgt Photoshop ondersteuning voor RAW-bestanden.

lees ook

Photoshop draait nu native op Mac-toestellen met Apple M1-chip

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home