Intel-CEO stapt op: hoe moet het verder?

brian krzanich

Intel heeft het ontslag aangekondigd van Brian Krzanich als CEO en lid van de raad van bestuur, omdat hij een relatie had met een medewerkster. Dat is tegen de regels van het bedrijf. Hoe moet het nu verder met het blauwe schip, dat zijn kapitein in moeilijk vaarwater verliest?

De relatie was al enige tijd geleden afgebroken, maar kwam nu pas aan het licht. De gedragscode van Intel verbiedt managers om een relatie aan te gaan met hun werknemers. Krzanich zag zich daarom genoodzaakt zijn ontslag aan te bieden. Het is onbekend of hij zelf die beslissing heeft gemaakt of onder druk werd gezet door de rest van de directie.

“Gezien de verwachting dat alle medewerkers de waarden van Intel respecteren en zich houden aan de gedragscode van het bedrijf, heeft het bestuur het ontslag van de heer Krzanich aanvaard”, zegt Intel in een persbericht. Krzanich begon bij Intel in 1982 en was sinds mei 2013 actief als CEO van het bedrijf.

Woelige waters

Krzanich verlaat het bedrijf na een woelige periode. Intel en Krzanich hebben de voorbije maanden heel wat kritiek gehad op hun reactie op de grote processorlekken Meltdown en Spectre. De eerste patches zaten vol bugs en er werden meer dan dertig rechtszaken tegen de chipfabrikant aangepannen.

Bovendien kwam aan het licht dat Krzanich in november voor 39 miljoen dollar aan aandelen had verkocht, kort nadat Intel op de hoogte werd gebracht van de beveiligingsproblemen. Dat wekte vermoedens van handel met voorkennis, maar volgens Intel was de uitverkoop van het aandeel niet gerelateerd aan Spectre en Meltdown.

Nieuwe CEO

Intels raad van bestuur heeft CFO Robert Swan aangesteld als interim-CEO, terwijl het naar een definitieve opvolger zoekt. Intel heeft een lange traditie in het klaarstomen van zijn CEO’s vanuit de interne gelederen, maar zegt dat het zowel intern als extern op zoek zal gaan naar de geschikte kandidaat.

Business Insider verzamelde een lijst met topkandidaten om de rol aan te nemen. Binnen Intel zijn dit de vijf kandidaten die het meeste kans maken:

  • Bob Swan is sinds 2016 CFO en vervult momenteel de taak van interim-CEO. Swan is een financiële man en geen ingenieur. Om succesvol te zijn als Intel-CEO, moet hij de juiste mensen rond zich verzamelen om hem met de technische kant van de bedrijfsvoering bij te staan.
  • Navin Shenoy is de voor de hand liggende keuze. Hij begon in 1995 bij Intel en leidt vandaag de datacenterafdeling van het bedrijf. Hij heeft volgens verschillende stemmen binnen Intel de juiste productvisie die het bedrijf op dit moment nodig heeft.
  • Venkata Renduchintala werd afgesnoept van Qualcomm in 2016 en leidt de IoT-afdeling van Intel. Hij heeft de technische capaciteiten, maar zijn harde managementstijl wordt niet door iedereen geapprecieerd.
  • Raja Koduri werd weggehaald bij AMD in 2017 om de nieuwe Core and Visual Computing Group te leiden. In die rol leidt hij onder meer de inspanningen van Intel om in 2020 eigen grafische kaarten op de markt te brengen.
  • Jim Keller sloot zich pas in april van dit jaar aan bij Intel, na een korte periode aan het hoofd van Tesla’s Autopilot-team. Daarvoor spendeerde hij het grootste deel van zijn carriëre in de processorbusiness, bij AMD en andere spelers. Vandaag leidt hij de chipontwikkeling bij Intel.

Toekomst

Wie het ook wordt, de toekomstige CEO heeft geen gemakkelijke taak voor zich. Enerzijds moet hij of zij een wereldwijd chipproductienetwerk ter waarde van miljarden dollars draaiende houden. Anderzijds moet de nieuwe CEO de visie hebben om Intel richting de juiste nieuwe markten en producten te sturen.

Intels belangrijkste sterkhouder blijft nog altijd de pc-markt, maar die zit al enkele jaren in het slop. Het bedrijf heeft de mobiele revolutie compleet gemist en is nu naarstig op zoek naar the next big thing om dat niet opnieuw mee te maken.

In 2016 zei Krzanich in een memo dat het zijn doel was om “Intel te transformeren van een pc-bedrijf naar een bedrijf dat de cloud en miljarden slimme, geconnecteerde apparaten aandrijft.” Intel wil die strategie ook na zijn vertrek blijven nastreven.

Het aandeel van Intel nam een flinke duik na de bekendmaking van het nieuws, maar zit de voorbije maanden – ondanks Meltdown en Spectre – wel in een positieve trend. Dat is met name te danken aan de florerende datacentertak van team Blauw, al zijn ook daar kapers op de kust.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.