Intel neigt naar forse investeringen in Arm bij beursintroductie

chips wafer intel

De Britse chipdesigner Arm werkt aan een IPO om 10 miljard dollar op te halen, met Intel als potentiële belangrijke investeerder.

Na een mislukte overname door Nvidia trekt het Britse Arm binnenkort naar de beurs. SoftBank zag flink wat geld verloren gaan door het Nvidia-debacle en wil daarom tot 10 miljard dollar ophalen via een IPO, een zogenaamde beursintroductie.

Naar aanleiding van zo’n IPO is Arm in gesprek met verschillende bedrijven om daaraan deel te nemen. Volgens Bloomberg toont Intel flinke interesse om als anchor investor mee de kar te trekken. Traditioneel worden er dan 100 tot 200 miljoen dollar aan aandelen verkocht om aan de markt te tonen dat de IPO interessant is.

Mochten de gesprekken succesvol zijn, dan verschijnt Intel sowieso in de lijst met investeerders voordat de IPO van start gaat op de Amerikaanse beurs. Vermoedelijk verschijnt Arm op de Nasdaq met zijn focus op technologie.

Waarom Intel en Arm?

Sinds CEO Pat Gelsinger het roer overnam in 2021 is er heel wat veranderd. Een van de voornaamste ambities van het bedrijf is om opnieuw het meest geavanceerde chip-productieproces ter wereld in handen te hebben. Na een vertraging van zo’n vijf jaar met de uitrol van 10 nanometer (dat nu Intel 7 heet), geraakte Intel zijn leiderspositie kwijt aan TSMC.

Dat tij is aan het keren met het nieuwe Intel 4-proces dat in 2024 actief moet zijn. Daarnaast wil het zijn fabrieken openstellen voor andere fabrikanten. Aangezien het merendeel van de chips vandaag een ARM-design heeft, zou het een logische zet zijn van Intel om dicht bij de bron positie te nemen.

lees ook

Intel zit in de hoek waar de klappen vallen

Nu al een nauwe samenwerking

Beide partijen kondigden eerder dit jaar al een nauwe samenwerking aan. Arm-klanten zullen zo met hun ARM-gebaseerde designs in de fabrieken van Intel terecht kunnen. Hier wil Intel inspelen op de grote vraag naar chipproductie in de markt. Zo ontstaat er een extra bron van inkomsten en kan Intel toch munt slaan uit sectoren waar het tekort schiet.

Arm van zijn kant voorziet met de samenwerking toegang tot geavanceerde productiecapaciteit met fabrieken in zowel Europa als de VS. Dat is dan weer aantrekkelijk voor de eigen klanten, zoals bijvoorbeeld Qualcomm. Eerder sloot Intel al een overeenkomst met MediaTek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.