‘Intel kan TSMC tegen volgend jaar inhalen met Intel 4-proces’

Loopt alles volgens plan, dan is de kans groot dat Intel opnieuw de meest geavanceerde chipbouwer ter wereld wordt volgend jaar. TSMC zal de wisselbeker dan moeten teruggeven.

Sinds Pat Gelsinger in 2021 aan het roer van Intel kwam te staan, is één van de voornaamste ambities van het bedrijf om opnieuw het meest geavanceerde chip-productieproces ter wereld in handen te hebben. Na een vertraging van zo’n vijf jaar met de uitrol van 10 nm (dat nu Intel 7 heet), geraakte Intel zijn leiderspositie kwijt aan TSMC.

Het TSMC N5-proces biedt een hogere dichtheid met kleinere componenten dan Intel 7 en dat heeft een voelbare impact. Hoe geavanceerder het productieproces en hoe fijner de componenten die een chipbouwer kan produceren op een microchip, hoe complexer en zuiniger die chip kan zijn. Doordat TSMC een voorsprong heeft, is het eenvoudiger voor klanten daarvan zoals AMD om chips te ontwikkelen die superieur zijn aan de exemplaren van Intel zelf.

Intel demarreert

Volgens WikiChip Fuse is het tij aan het keren. TSMC ondervindt zelf problemen met zijn N3-proces. De chipbakker zag zich al gedwongen om het proces op te splitsen in N3B, dat door Apple wordt gebruikt, en N3E voor de andere klanten. Dat N3E-proces zou eenvoudiger zijn om chips voor te designen. Verder valt het op dat het N3-proces vooral rond geheugencomponenten niet echt veel vooruitgang biedt tegenover N5.

Intel van zijn kant zal tegen het einde van dit jaar Meteor Lake op Intel 4 uitrollen. Dat proces is evenwaardig aan TSMC N3, waardoor Intel eindelijk opnieuw op gelijke voet komt. TSMC van zijn kant zal nog zeker tot 2025 op N3 vertrouwen, zodat Intel meer dan een jaar met gelijke wapens kan strijden.

Kampioen met 20A

Sterker nog: Gelsinger en zijn team willen Intel 20A uitrollen voor TSMC N2 in productie kan nemen. Gebeurt dat, dan neemt Intel opnieuw de leiding op van technologie. De chips met de kleinste transistors en de hoogste dichtheid zullen dan na jaren van achterstand opnieuw uit een Intel-fabriek komen.

lees ook

Intel ligt voor op schema voor 20 Angström-proces

De strijd om de meest geavanceerde chips wordt gevoerd op het scherp van de snee en maakt gebruik van immens complexe machines en processen die flirten met wat de wetten van de natuurkunde toelaten. Het is dus maar de vraag of iedereen zich aan zijn vooropgestelde timings kan houden. Voorspellingen zijn minder waard dan resultaten en Intel heeft al flink moeten hakken in zijn roadmap van producten om zijn ontwikkeltempo te kunnen houden. Het lijkt er nu echter op dat de chipfabrikant eindelijk opnieuw goede kaarten in de hand heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home