De fabriek van het failliete BelGaN heeft een overnemer gevonden. De Europese investeerder wil opnieuw chips bakken in Oudernaarde en zal mogelijk tot 500 mensen tewerkstellen.
Een Europese investeerder gaat de fabriek van het failliete BelGaN in Oudenaarde overnemen. Dat meldt Belga op gezag van de curator. BelGaN ging in september 2024 failliet nadat er geen overnemer werd gevonden voor het bedrijf. In de fabriek zelf blijkt nu wel interesse.
BelGaN specialiseerde zich in galliumnitride-chips, maar kon daar onvoldoende winst uit slaan. Galliumnitride-chips zijn onder andere interessant voor moderne compacte opladers, en voor gebruik in elektrische wagens en datacenters. In 2022 breidde het bedrijf nog uit met een overname en een complete transitie naar galiumnitride (GaN)-chipproductie. Voor BelGaN bleek de wissel van klassieke siliciumchipproductie echter nefast.
Fotonische chips
De nieuwe eigenaar van de fabriek zal de site met cleanrooms overnemen voor 20,35 miljoen euro, maar heeft geen interesse in de toestellen om GaN-chips te bouwen.
Het is de bedoeling om in de fabriek fotonische chips te produceren. Die vereisten een andere productielijn. Dergelijke chips functioneren niet alleen op basis van elektriciteit, maar ook op basis van licht. Toepassingen zijn legio, zeker in situaties waar snelle datatransfer met lage latency belangrijk is. Je kan opnieuw aan de automobielsector en datacenters denken, alsook aan AI-gerelateerde workloads.
Onbekende investeerder
Wie de fabriek precies overneemt, is niet duidelijk. De overnamegesprekken zouden nog niet gefinaliseerd zijn. De investeerder heeft al wel een voorschot van twee miljoen euro betaald om de ernst van de interesse kracht bij te zetten. Hoeveel jobs de site zal bieden, is eveneens onzeker, maar het zou om 500 banen kunnen gaan.
We weten al wel dat de partij in kwestie Europees is. Twee andere geïnteresseerden kwamen respectievelijk uit China en India. Zij vangen bot.
Met de investering in de BelGaN-site lijkt commerciële chipproductie terug te komen naar Belgische bodem. Dat is een goede zaak voor België, dat met onderzoekinstelling Imec wel nog steeds aan het voorfront van R&D in chipdesign staat.