Intel stopte al 2,1 miljard dollar in GPU-ontwikkeling sinds 2021: nu stoppen of doorgaan?

Huidig Intel CEO Pat Gelsinger staat erom bekend om heilige huisjes om te gooien wanneer dat nodig is. Door de recente forse verliezen bestaat de kans dat hij het discrete GPU-aanbod schrapt op korte termijn.

In een analyse van Jon Peddi Research, een onderzoeksbureau dat de grafische markt al bijna 40 jaar volgt, staat dat Intel beter zijn Accelerated Computing Systems and Graphics Group (AXG) schrapt. Deze divisie focust op discrete graphics en lanceerde eerder deze week hun eerste drie workstation GPU’s.

Intel maakte in 2017 bekend dat het AMD en Nvidia wilde uitdagen met aparte grafische kaarten, een verlengstuk van de geïntegreerde graphics in haast elke Intel-CPU vandaag. Het heeft tot 2021 geduurd voor de eerste aankondigingen met pas dit jaar een voorzichtige beschikbaarheid van de eerste grafische kaarten (mobile en desktop).

Het onderzoeksbureau claimt dat Intel al 3,5 miljard dollar investeerde in het ontwikkelen van een discrete GPU. Officieel heeft AXG sinds zijn bekendmaking in 2021 ruim 2,1 miljard dollar gekost. Sinds Intel CEO Pat Gelsinger het roer van Bob Swan overnam begin 2021, heeft hij genoeg harde beslissingen genomen om Intel opnieuw meer focus te geven. Het recente dramatische kwartaalresultaat met bijna 500 miljoen dollar verlies gooit extra olie op het vuur om strenge beslissingen te nemen.

Voor- en nadelen

Het is nog onduidelijk hoe goed de GPU’s zullen presteren. Enkel Intel strooit voorlopig met vergelijkingen en benchmarks die de strijd met AMD en Nvidia kunnen aangaan in het middensegment. Enig nadeel: zowel AMD als Nvidia staan klaar om dit najaar hun nieuwe chips te lanceren die op papier volgens geruchten een pak krachtiger zouden zijn.

lees ook

‘Chipfabrieken zijn de nieuwe olievelden’: Von der Leyen en Gelsinger omkaderen EU-ambities

Dat het hele ontwikkeltraject van vijf jaar voorlopig enkel een handvol low-end GPU’s opleverde, is in het nadeel van AXG. Het leverde oneAPI aan voor ontwikkelaars om van de (toekomstige) hardware optimaal gebruik te maken, maar er is voorlopig bitter weinig beschikbaar. De Xe-HP GPU-architectuur voor datacenters werd geschrapt en Ponte Vecchio voor AI- en HPC-toepassingen wordt steeds maar uitgesteld.

Aan de andere kant is er wel Intels eigen Habana Gaudi2 deep learning chip die AI-workloads kan afleveren in de buurt van een Nvidia A100 in sommige situaties. Die komt ook uit de AXG-stal, wat hoopvol is.

Investeren voor de toekomst

Intel heeft er alle baat bij om door te bijten en miljoenen dollars extra te verliezen om een sterke GPU-poot te realiseren. De voordelen zijn legio in tandem met andere Intel-chips en de diverse toepassingsgebieden: AI, ML, HPC, datacenter en edge brengen potentieel allemaal veel geld in het laatje.

Het wordt afwachten of de Intel CEO de divisie genoeg ademruimte gunt. Alleen hij kan verder op de roadmap kijken om een grondige beslissing te nemen. Misschien wordt Arc wel in de vuilbak gegooid, misschien helemaal niet. De tijd zal het uitwijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home