Huawei herstelt niet van Amerikaanse handelsrestricties

huawei

De omzet en winst van Huawei lijden sterk onder het verlies van de Amerikaanse en Europese afzetmarkt. De laatst bekendgemaakte cijfers van het bedrijf wijzen op een omzetdaling van 5,9 procent op één jaar tijd.

De omzetcijfers van Huawei lijken niet te recupereren van de Amerikaanse handelsrestricties. Ze kelderen zelfs nog verder, met 5,9 procent op één jaar tijd. In absolute cijfers komt dat neer op 301,6 miljard yuan of ongeveer 43,71 miljard euro.

De winstcijfers volgen deze trend, het bedrijf heeft een netto-omzet marge van vijf procent. Dat percentage lag een jaar eerder ongeveer op het dubbele (9,8 procent).

Beperkingen

In de Verenigde Staten botste het Chinese Huawei in 2019 op een muur, genaamd Donald Trump. De toenmalige president van Amerika besloot de telecomapparatuur van het bedrijf te verbieden in zijn land. Handel werd verboden met een executive order, gestoeld op vermoedens van een nationaal veiligheidsrisico. Tot enig bewijs kwam het nooit.

Wissel van wacht in het Witte Huis bracht geen soelaas. Integendeel, Joe Biden sloeg ook het laatste sprankeltje hoop van Huawei kapot. Hij tekende de Secure Equipment Act en zorgde daarmee dat het bedrijf nooit nog actief kan zijn in de Amerikaanse telecomsector.

lees ook

Biden geeft doodsteek aan Huawei in de VS

In theorie is het nog mogelijk om apparatuur van Huawei te kopen in Europa. In de praktijk zit de schrik voor Chinese spionage er goed in, na de beweringen van Trump. Zijn er dan toch vermoedens over de aanschaf van Huawei-apparatuur, dan ontketent dat bovendien een storm aan kritiek. Dat ondervond de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV eerder dit jaar.

Verdere schade

Al blijft het daar niet bij. Handelsembargo’s beïnvloeden namelijk ook de smartphonetak. Enerzijds kon het bedrijf niet langer aan de chips geraken waarop het zijn toptoestellen liet draaien. Anderzijds raakte het zijn Google-licentie kwijt, waardoor nieuwe toestellen niet langer met het Android-besturingssysteem worden uitgegeven. De omzetcijfers uit de consumentenmarkt daalde in het laatste rapport met 25 procent. Een enorm verlies voor Huawei dat Samsung in 2020 nog van zijn troon stootte als grootste smartphonefabrikant

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home