Biden geeft doodsteek aan Huawei in de VS

Huawei

Amerikaans president Biden treedt in de voetsporen van zijn voorganger Trump, en zet de vendetta tegen Huawei verder. Een nieuwe wet maakt het helemaal onmogelijk voor Huawei om nog actief te zijn in de Amerikaanse telecomsector.

De Amerikaanse ex-president Trump startte in 2019 een oorlog tegen Chinese telecombedrijven. Vooral Huawei maar ook ZTE vielen in ongenade. Stevige handelsembargo’s bemoeilijken tot vandaag de activiteiten van Huawei, dat zonder licenties van Google voor Android zijn Westerse smartphone-aandeel zag wegkwijnen. Hoofddoel van de Amerikaanse sancties is echter de telecombusiness.

Trump liet verstaan dat apparatuur van Huawei een onacceptabel risico vormde voor gebruik in de telecominfrastructuur van de VS. China zou Huawei kunnen gebruiken om backdoors in netwerken te installeren. Tot vandaag blijven bewijzen voor die claims vanuit de VS helemaal afwezig, maar dat belet huidig president Biden niet om te bouwen op het beleid van zijn voorganger.

Geen licenties meer

Met de Secure Equipment Act wordt het voor regulatoren in de VS onmogelijk om Huawei en ZTE zelfs maar in overweging te nemen voor een licentie. De instantie wordt verplicht om bedrijven gespecifieerd in de zogenaamde Secure and Trusted Communications Networks Act van 2019 bij voorbaad uit te sluiten. Daarmee wordt het onmogelijk voor Huawei om nog enige vorm van licentie te bekomen voor telecom-activiteiten in de VS.

De vooropgestelde motivatie voor de beslissing blijft zogezegd nationale veiligheid, al komt ook de regering van Biden voorlopig niet met concrete bewijzen voor eventuele wanpraktijken van Huawei. Door ZTE en Huawei uit te sluiten, krijgen Amerikaanse bedrijven een streepje voor in hun thuismarkt, al zou dat officieel geen rol spelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home