Huawei mogelijk in de problemen met Android-updates na verlopen Google-licentie

huawei

Huawei mag al langer geen Android-telefoons meer uitbrengen met Google-diensten, maar nu komen ook de updates van huidige smartphones in gevaar. De tijdelijke licentie die de Amerikaanse overheid telkens verlengde voor bestaande toestellen, wordt niet meer verlengd.

Vorig jaar kwam het nieuws als een bom binnen bij Huawei toen het geen Android-licentie van Google meer kreeg. President Trump legde zijn troefkaart op tafel in de Chinese handelsoorlog en verbood Google en andere Amerikaanse leveranciers om nog zaken te doen met Huawei. Sinds die dag verscheen er geen enkel nieuw model van Huawei meer op de markt met Google-diensten, met uitzondering van een opgefriste 2020-editie met andere kleurtjes.

Ondanks het verbod van de Amerikaanse overheid om nog samen te werken met Huawei, kreeg Huawei nog wel een tijdelijke Google-licentie om Android-updates te blijven leveren aan bestaande Android-toestellen. Hiermee kon Huawei tot nu alle bestaande toestellen nog blijven ondersteunen met nieuwe Android-versies en security-updates. Die tijdelijke licentie werd regelmatig vernieuwd, maar de laatste vernieuwing liep af op 13 augustus volgens The Washington Post.   

Er bestaat een kans dat de Amerikaanse overheid de tijdelijk licentie opnieuw verlengt, maar de kans is klein. In mei liet het al uitschijnen dat het om een laatste verlenging zou gaan.

Android-updates voor Google-toestellen

Zonder nieuwe verlenging mogen Google en andere softwareontwikkelaars geen updates meer sturen naar Huawei en klanten van Huawei. Resultaat: security-updates en OS-updates worden niet meer geleverd aan Android-telefoons die vandaag gebruik maken van Google-diensten. Extra lastig: Huawei kan die updates niet zelf ontwikkelen en uitrollen, omdat het geen toegang heeft tot de Google-versie van Android.

Toestellen die Huawei’s eigen Android-versie gebruiken, zoals de Huawei P40-reeks, blijven gewoon security-updates en OS-updates ontvangen omdat de fabrikant hierover complete controle heeft. Het besturingssysteem Android is namelijk opensource. Alle andere toestellen die met Google-diensten worden geleverd waaronder de Play Store, krijgen geen updates meer.

De tijdelijke licenties werden door President Trump verleend om de Amerikaanse telecomproviders extra tijd te kopen om de netwerkapparatuur van Huawei veilig uit hun netwerk te faseren. Na bijna anderhalf jaar acht de Amerikaanse overheid dat het lang genoeg heeft geduurd en schrapt het de tijdelijke licentie.

Vervelende timing

Het verlies van de Google-licentie voor bestaande toestellen komt op een heel vervelend moment voor Huawei. Sinds eind mei kan het geen chips meer bestellen bij TSMC, de vaste chipfabrikant van Huawei voor high-end smartphones met hun eigen Kirin-chip. Geen enkele chipfabrikant die vertrouwt op Amerikaanse technologie mag nog zaken doen met Huawei volgens de Amerikaanse overheid.

Huawei veroordeelde die beslissing streng. “Dit is een enorm groot verlies voor ons”, zei Richard Yu, CEO van de consumententak van Huawei. “Dit jaar kan de laatste generatie zijn van high-end Huawei Kirin-chips. Onze smartphoneproductie heeft vandaag geen chips of voorraad.” Hij verwacht dat het aantal smartphoneverkopen dit jaar vermoedelijk lager zal liggen dan in 2019 toen het nog 240 miljoen mobiele toestellen had verkocht.

De huidige bestelling van smartphonechips bij TSMC loopt nog tot 15 september, daarna droogt die bron ook op en kan het nergens meer terecht om eigen Kirin-chips te maken. Het tekort komt op een vervelend moment voor Huawei. In het tweede kwartaal van 2020 was de fabrikant nog ’s werelds grootste smartphonefabrikant voor de allereerste keer. In dat kwartaal verkocht Huawei 55,8 miljoen toestellen, vijf procent minder dan het jaar ervoor. Samsung, afgelopen jaren de afgetekende nummer één, verkocht 53,7 miljoen toestellen, ruim 30 procent minder vergeleken met dezelfde periode in 2019.

We hebben contact opgenomen met Huawei om de zaak verder uit te klaren. De Belgische woordvoerder heeft voorlopig geen duidelijkheid en houdt ons op de hoogte van zodra er informatie is.


Update 9u: Huawei zou volgens XDA nog steeds security-updates en OS-updates kunnen samenstellen via het Android Open Source Platform (AOSP) nadat Google die publiek maakt, omdat Android opensource is. Dit omvat enkel componenten die met Android als OS te maken hebben. Huawei moet apart voor patches informeren bij closed-source-componenten omdat het die niet van Google mag ontvangen. Of het die rechtstreeks van de fabrikanten kan en mag ontvangen, is onduidelijk. Het biedt alleszins wel een alternatief om toch nog updates te kunnen blijven aanleveren. Een officieel bericht rond deze aanpak is er nog niet.


Update 9u45: Extra zorgen voor Huawei wat betreft de SafetyNet Attestation API. Die wordt nu geleverd door Google, wat compatibiliteit garandeert voor bijvoorbeeld bank- of betaal-apps. Door het wegvallen van de licentie is het mogelijk dat zulke apps binnen afzienbare tijd niet meer compatibel zijn met Huawei-toestellen waar Google-diensten op draaien. De Google-apps zelf zoals de Play Store, Google Maps of Google Foto’s blijven wel beschikbaar op de Huawei-toestellen.

Update 18/08 15u: Huawei bevestigt aan ITdaily dat systeemupdates en security-updates nog steeds zullen worden uitgerold via AOSP en eigen inspanningen van de R&D-afdeling. Apps die via Google Play worden gedownload, blijven updates ontvangen, inclusief de apps van Google zelf. Google Play blijft volgens Huawei gewoon werken. Over de SafetyNet Attestation API en de potentiële gevolgen op middellange termijn geeft Huawei geen extra informatie.

Tip: Huawei zet alle middelen in om Belgische laptopmarkt te veroveren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home