Huawei groeit sterk ondanks internationaal perceptieprobleem

huawei

De spionage-aantijgingen die de VS tegen Huawei lanceren, laten zich vooralsnog niet voelen in de cijfers. In 2018 kan het Chinese bedrijf een winststijging van 25 procent voorleggen.

Huawei communiceert mooie cijfers voor het afgelopen jaar. In 2019 steeg de nettowinst van de telecomspecialist naar 59,3 miljard yuan (ongeveer 7,9 miljard euro). Dat is een stijging met 25,1 procent tegenover 2017. Huawei gaat er prat op flink te investeren in R&D. 14,1 procent van de verkoopsomzet van 2017 werd dan ook opnieuw in onderzoek gepompt, waarmee het bedrijf internationaal hoog scoort. In 2018 resulteerde dat in 5.405 patentaanvragen: een record voor dat jaar.

Consumenten eerst

Voor het eerst is de consumententak van Huawei de grootst binnen het bedrijf. Dat is verrassend. Huawei is bij het grote publiek al jaren bekend als een smartphonebouwer, maar historisch gezien was het vooral de telecomtak waar het bedrijf geld mee binnenhaalde. De consumentenkant groeide met een stevige 45 procent, wat resulteerde in een omzet van 349 miljard yuan. Huawei is niet alleen één van ’s werelds grootste telefoonbouwers (ondanks een nagenoeg onbestaande aanwezigheid in de Amerikaanse markt), sinds enkele jaren zet de fabrikant met de Matebook ook begeerlijke laptops in de markt. De telecom-afdeling zag bij contrast een daling in omzet van 1,3 procent tot 294 miljard yuan.

Voorts zag Huawei groei in en de enterprise- en dienstenafdeling, waar AI en IoT drijvende krachten zijn. De omzet steeg daar met 23,8 procent. Ook de cloudafdeling doet het goed. China is weinig verrassend de belangrijkste markt voor Huawei. Daar realiseert het bedrijf 52 procent van zijn verkoop. Onze regio (EMEA) groeit het snelst (met 24 procent). In de marge van de lancering van het jaarrapport benadrukt Guo Ping, de huidige voorzitter van de raad van bestuur van Huawei, dat het bedrijf zich naar de toekomst zal focussen op zijn doelen, en “externe afleiding van zich af zal schudden.”

Spionage

Daarmee doelt Guo natuurlijk om het moeilijke klimaat waarmee Huawei momenteel internationaal geconfronteerd wordt. De VS zijn een vendetta tegen de Chinezen begonnen en proberen internationaal partners te beïnvloeden om niet meer in Huawei in zee te gaan. Het land, dat via de NSA zelf systematisch achterpoortjes inbouwde in Amerikaanse software, beticht Huawei van te nauwe banden met de Chinese overheid en spionage. Bewijzen haalden de VS daar vooralsnog niet voor aan, maar de politieke druk zorgde er toch al voor dat onder andere Australië en Nieuw-Zeeland ernstige beperkingen oplegde op het gebruik van Huawei-apparatuur.

De jaarcijfers tonen aan dat ook in dat klimaat Huawei nog kan floreren. Ze illustreren bovendien dat het bedrijf meerdere gezonde poten heeft om op te staan, los van de telecom-afdeling.

Gerelateerd: Huawei P30 Pro eerste indruk: meer camera dan smartphone

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home