Google maakt volgend jaar komaf met Jamboard. Wie eerder 5.000 dollar voor zo’n whiteboard neertelde, kan daar binnenkort niets meer mee doen want ook de nodige online infrastructuur wordt stopgezet.
Eind 2024 stopt Google met Jamboard, en met Google ook alle eigenaars van het whiteboard. Het toestel werkt immers exclusief als onderdeel van Google Workspace, en Google beëindigt de ondersteuning. Jamboard wordt zo onbruikbaar.
Watboard?
Google Jamboard is een 55 inch 4K-aanraakscherm dat in 2016 gelanceerd werd op maat van scholen en bedrijven. Gebruikers kunnen notities maken en presentaties geven op het toestel, dat zo geschikt is voor zowel vergaderzaal als klaslokaal. Wie niet in persoon deelneemt aan de vergadering, kan via de Jamboard-toepassing vanop afstand live meevolgen. Jamboard integreert verder met Google Workspace, zodat je snel Google Docs, Sheets en Slides kan openen. Je kan het ding een beetje zien als de Google-versie van een Microsoft Surface Hub.
Google verkocht Jamboard aan 5.000 dollar, maar daarmee zijn gebruikers niet uit de kosten. Je betaalt ook 600 dollar per jaar voor de ondersteuning en daar bovenop nog de reguliere kost voor een Google Workspace-abonnement voor iedere gebruiker. Jamboard levert Google dus ook na de initiële verkoop nog geld op.
Weg met scherm en ondersteuning
Dat geld volstaat niet om Jamboard te redden. Ondanks de hoge investering die klanten over de jaren heen maakten, kapt Google volledig met het product. Omdat ook de integratie met de online back-end wordt stopgezet, kunnen klanten hun Jamboard vanaf eind volgend jaar niet meer gebruiken.
Daarmee kondigt Google een abrupt einde aan voor een professioneel product waarvan kopers terecht dachten dat het langer relevant zou zijn. Google zal ervoor zorgen dat jams-bestanden voor het einde van de ondersteuning gemigreerd kunnen worden, maar lijkt verder niet van plan om het whiteboard een update te geven zodat het na het einde van de ondersteuning nuttig blijft.
Het bedrijf geeft wel aan met educatieve instellingen te willen kijken naar een oplossing. Wat zo’n oplossing kan zijn, is onduidelijk. Google stopt immers volledig met de verkoop van eigen whiteboards en plant niet om een vervanger op de markt te brengen.
Middelvinger
De zet heeft veel weg van een middelvinger naar scholen en bedrijven die Google vertrouwden om op het niveau van andere professionele organisaties ondersteuning te bieden. Ook langs ecologische kant is het niet meteen een mooi signaal van Google om een perfect functioneel product bewust en vroegtijdig om te toveren tot afval.
Google heeft er intussen een routine van gemaakt om producten en diensten naar goeddunken te veranderen of af te schaffen. De dood van Jamboard valt extra op omdat aan het product een terugkerende inkomstenstroom verbonden was. Je kan een koper niet echt kwalijk nemen dat een jaarlijkse betaling van 600 euro de perceptie wekt dat ontwikkeling en ondersteuning op de lange termijn gegarandeerd is.
De Jamboard-historie toont nog maar eens aan dat Google vooral doet wat Google wil doen, en klanten maar moeten slikken. Of je nu genereus bijdraagt aan de winstmarges van Google of niet, lijkt niet echt een grote rol te spelen voor het bedrijf dat nog maar eens bewijst dat advertenties de betrouwbare core business zijn. Wie voor een langetermijnproject naar oplossingen van Google kijkt, houdt daar toch best rekening mee.