Google stopt met Chrome Apps

Google gaat stoppen met de Chrome Apps. Vanaf juni 2022 zullen de apps volledig verdwenen zijn. Het raakte in 2016 al bekend dat Chrome Apps zouden verdwijnen voor Windows, macOS en Linux. Nu is ook aangekondigd dat de apps gaan verdwijnen van Chrome OS. Chrome Extensies worden nog wel ondersteund. 

Chrome apps zijn web-based apps die je kunt installeren in Chrome en die eruitzien en werken als een app die je zou starten vanaf je desktop. Wanneer je de app installeert, opent er een apart scherm. Hierdoor ziet het eruit als een apart programma en niet als een integratie van Google Chrome. 

Er is een grote kans dat je geen gebruikt maakt van echte Chrome Apps, zelfs als je constant web apps gebruikt. In 2016 kondigde Google voor het eerst aan te gaan stoppen met het ondersteunen van Chrome Apps op Windows, macOS enLinux. Toen maakte ongeveer 1% van de mensen op deze platformen gebruik van Chrome apps. Dat was bijna vier jaar geleden en developers zijn in de tussentijd overgestapt naar andere platformen. 

Weinig verandering

Maak je wel gebruik van Chrome Apps? Ook dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Het beëindigen van de ondersteuning van deze apps, zal amper iets veranderen aan je browser ervaring. Op dit moment zijn de meeste apps op het web al omgezet naar gewone web apps. 

In andere gevallen, kun je gebruik maken van Progressive Web Apps. Dit zijn eigenlijk websites die zijn opgeslagen op je device. Hierdoor werken ze ook offline en kun je ze op dezelfde manier opstarten als andere apps. Sommige Chrome Apps die je hebt geïnstalleerd zijn waarschijnlijk al geredirect naar websites. Chrome Extensies staan los van de Chrome Apps en zullen zonder problemen blijven werken. 

Tijdlijn van de beëindiging van Chrome Apps

De komende maanden gaat Google stap voor stap stoppen met de ondersteuning van Chrome apps. Dit wordt de tijdlijn:

Maart 2020: Chrome Web Store stopt met het accepteren van nieuwe Chrome apps. Developers kunnen bestaande Chrome Apps updaten tot juni 2022. 

Juni 2020: Google stopt met het ondersteunen van Chrome Apps op Windows, Mac en Linux. Gebruikers met Chrome Enterprise en Chrome Education Upgrade hebben toegang tot december 2020

December 2020: Volledige stop van ondersteuning op Windows, Mac en Linux

Juni 2021: Einde van de ondersteuning voor NaCi, PNaCI en PPAPI APIs

Juni 2021: Einde van ondersteuning voor Chrome Apps op Chrome OS. Gebruikers met Chrome Enterprise en Chrome Education Upgrade hebben toegang tot juni 2022

Juni 2022: Einde van ondersteuning van Chrome Apps op Chrome OS voor alle gebruikers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home