Gemiddelde levertijd voor microchips groeit tot meer dan half jaar

microchip processor wafer

Het chiptekort blijft aanhouden, met vertraagde leveringen tot gevolg. Intussen duurt het gemiddeld meer dan een half jaar voor een fabrikant kan leveren na de bestelling van een microchip.

Wie een semiconductor besteld, moet daar gemiddeld 26,6 weken op wachten. Dat blijkt uit een onderzoek van analysebureau Susquehanna, dat zich baseert op gegevens van grote distributeurs in de sector. De cijfers hebben betrekking op maart. De cijfers tonen de ernst van het aanhoudende chiptekort aan.

Het rapport richt zich voornamelijk op kleine maar kritieke chips die je overal terugvindt: van auto’s tot pc’s. De pandemie met extra lockdowns in China maar ook de invasie van Oekraïne en een aardbeving en Japan blijven de toeleveringsketen voor microchips geselen.

Langste wachttijd ooit

De gemiddelde levertijd van microchips is in vrije val sinds het najaar van 2020. Toen duurde het gemiddeld 13,9 weken om aan de juiste componenten te raken. Susquehanna volgt de levertijd van semiconductors sinds 2017 op en de huidige situatie is weinig verrassend ongezien.

Broadcom, dat heel wat kleinere microchips produceert voor connectiviteitstoepassingen, heeft momenteel ongeveer 30 weken nodig om een bestelling af te werken. De backlog dikt bovendien aan. Voor andere chips zoals meer high-end componenten is de wachttijd doorgaans minder lang, al lost dat vertragingen voor afgewerkte producten niet op. Een laptop die wel een snelle CPU en GPU heeft, maar moet wachten op de stroomcontroller of wifichip, blijft immers onafgewerkt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home