Intel-CEO denkt dat wereldwijd chiptekort nog tot 2024 zal duren

wafer chip euv

Pat Gelsinger, de CEO van Intel, verwacht dat het wereldwijde tekort aan microchips nog tot zeker 2024 zal aanhouden. Intel zelf kan stilaan wel aan de vraag voor zijn eigen chips voldoen.

Het tekort aan microchips wereldwijd zal voortduren tot 2024. Dat verwacht Pat Gelsinger, de CEO van Intel. Hij stelt daarmee zijn eerdere voorspelling bij. Aanvankelijk verwachtte Gelsinger dat de problemen in de loop van volgend jaar zouden ophouden, maar tekorten treffen nu ook materiaal voor de bouw van chips wat de opstart van nieuwe fabrieken vertraagd.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

Het tekort treft echter niet de hele sector. Zo zou Intel stilaan wel eigen processors produceren op het niveau van de vraag. Gelsinger gaf aan dat fabrieken van zijn bedrijf voor de eerste keer in jaren voldoende chips produceren in een call met investeerders. Intel bouwt nieuwe fabrieken in onder andere Duitsland en de VS, maar het ziet er niet naar uit dat die tijdig klaar gaan zijn om een grote impact te hebben op de tekorten.

Omzetdaling

Voor CPU’s en GPU’s lijkt het ergste van het chiptekort stilaan voorbij, maar daarmee zijn tekorten voor de PC-markt niet verholpen. Voor andere componenten zoals netwerkchips ligt het aanbod wel nog ver onder de vraag.

Intel zelf ziet een daling in de omzet van zijn Client Computing Group van 13 procent. Die divisie is verantwoordelijk voor de bouw van PC-processors. De daling is het gevolg van fabrikanten die eerder aangelegde inventaris opmaken maar ook van de verschuiving van Apple naar eigen M1-chips.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home