Deloitte ruikt einde chiptekort

chip wafer

Deloitte voorspelde eerder dat het chiptekort nog wel tot ergens volgend jaar zou aanhouden, maar ziet nu toch sneller dan verwacht beterschap.

Het licht aan het einde van de tunnel is soms ook gewoon een trein, en zo zorgt de beperkte economische groei met dank aan de inflatie voor een gezwind einde aan het chiptekort. Dat verwacht Deloitte toch. Analisten van het bureau dachten eerder dat we er ook in 2023 aan zouden zijn voor de moeite, maar in een interview met VentureBeat stelt Deloitte die voorspelling nu bij.

De oorlog in Oekraïne, stijgende brandstofprijzen en bijhorende inflatie zorgen voor voorzichtigheid op de markten, waardoor consumenten en kopers voorzichtiger worden. Na een enorme stijging van de vraag naar microchips aan het begin van de pandemie lijkt de vraag dus af te zwakken.

Meer capaciteit

Toch is het nieuws niet allemaal slecht. Deloitte stelt ook vast dat nieuwe fabrieken van chipbouwers stilaan online komen. De vraag stabiliseert maar ook de productie neemt toe. We zijn er nog niet volgens de consultants, maar de zaken evolueren in de goede richting.

Een eventuele recessie zal er bovendien niet voor zorgen dat de investeringen in de chipmarkt een maat voor niets waren. De auto-industrie zit met een enorme backlog aan bestellingen goed voor meer dan een jaar en ook datacenters zullen niet meteen krimpen. In tegendeel: verouderde hardware moet vervangen worden om vlot aan bestaande consumptie tegemoet te komen.

Geduld

Uiteindelijk blijft het koffiedik kijken. Bestelde je iets met een microchip? Dan is de kans groot dat het nog steeds even duurt voor het toestel arriveert. Die vertragingen zijn niet voor eeuwig en zullen volgens Deloitte in de nabije toekomst gestaag afnemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home