Europese chipbedrijven willen ongeremd (buitenlands) investeren

Europese ondernemingen actief in de chipindustrie zijn niet happig op regulering die hun buitenlandse investeringen aan banden zou leggen. Ze vragen de EU zo weinig mogelijk beperkingen op te leggen.

De chipindustrie is een politiek wespennest geworden, en Europese bedrijven actief in de sector willen niet gestoken worden. Ze vragen aan de EU om zo weinig mogelijk regels op te leggen die beperkingen opleggen voor buitenlandse investeringen. Dat weet Reuters. Daarmee willen ze voorkomen dat toekomstige regelgeving voorkomt dat de bedrijven met bijvoorbeeld Chinese partners in zee gaan voor onderzoek.

De EU kijkt naar dergelijke investeringsbeperkingen vanuit de technologiesector onder Amerikaanse impuls. De VS willen niet dat hun kennis en technologie in China gebruikt wordt om chips te ontwikkelen die Amerikaanse innovatie evenaren of overtreffen.

Hoewel de Amerikanen met Intel, Nvidia en AMD ’s Werelds belangrijkste fabrikanten van pc- en serverchips in handen hebben, gebeurt de productie van die chips met de hulp van onder andere Europese ondernemingen. Denk maar aan ASML, dat de essentiële lithografiemachines maakt. Europa wil de VS achterna met regelgeving die chip-gerelateerde investeringen buiten de Unie minstens goed onder de loep neemt.

Te strikte regels

De Europese chipsector vreest echter dat de EU te brede regelgeving op het oog heeft, die het vermogen van lokale bedrijven om te concurreren negatief kan beïnvloeden. Organisaties binnen en buiten de EU werken immers samen aan bijvoorbeeld onderzoek en ontwikkeling. Doordat investeringen geanalyseerd worden, vrezen de bedrijven bovendien dat gevoelige informatie publiek zal worden.

lees ook

Europa onderzoekt impact Chinese chipproductie

De oproep om niet te streng te zijn, komt van belangenorganisatie SEMI. SEMI Europe vertegenwoordigt ongeveer 300 bedrijven uit de chipsector in Europa, waaronder ASML, ASM, Infineon en NXP., maar ook onderzoeksinstellingen zoals het Leuvense Imec.

Een Europese beslissing over de zaak, wordt niet meteen verwacht. SEMI heeft nog tot 2025 de tijd om te lobbyen, al zullen er vermoedelijk ook partijen met omgekeerde argumenten aan de Europese poorten aankloppen. De EU overweegt ook regelgeving om omgekeerde investeringen van buiten de EU te onderzoeken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home