Europese Commissie wil van USB-C de norm maken voor elektronische toestellen

Aansluitingen

De Europese Commissie heeft een voorstel liggen die USB-C op verschillende apparaten zou verplichten. Vanuit de EU schuilen er goede bedoelingen achter het voorstel, zij willen de afvalberg verkleinen. Momenteel krijgen consumenten namelijk verschillende kabels bij zowat ieder elektronisch toestel dat zij aanschaffen, maar dat zou dan voorgoed verleden tijd zijn.  

De Europese Commissie heeft plannen bekendgemaakt om het Radio Equipment Directive te herzien. Hiervoor heeft de Commissie een voorstel gedaan om onder andere opladen met USB-C te verplichten. Volgens de Commissie moet het nieuwe voorstel de e-waste reduceren.

Voldoende draagvlak?

Komt het voorstel erdoor, dan worden fabrikanten van elektrische apparaten verplicht USB-C-poorten te installeren op hun toestellen. Om de nodige aanpassingen te maken, krijgen zij 24 maanden.

Bron: Europese Commissie

In 2020 heeft de meerderheid in het Europees Parlement al voor een regelgeving gestemd die één universele lader moet introduceren. Dit nieuwe voorstel moet opnieuw langs het Europees Parlement passeren, maar zal naar alle waarschijnlijkheid voldoende gesteund worden.

Aanpassing voor Apple

Voor Apple zou dit betekenen dat zij eveneens moeten afstappen van hun aansluiting. Momenteel weigeren zij mee te doen met hun concurrenten en blijft de Lightning-laadkabel de norm bij iPhones. Of zij even enthousiast zijn over het voorstel van de EU is de vraag.

lees ook

Apple iPhone 13 verkleint notch en upgradet camera

Buiten smartphones vallen ook koptelefoons, draagbare speakers, videogameconsoles, camera’s, laptops en tablets onder de reikwijdte van het voorstel.

Lades vol laadkabels

In het huidige voorstel zijn nog meer zaken opgenomen. Zo moet de technologie om snel te laden gestandaardiseerd worden. Verder moeten klanten informatie krijgen over welke laadstandaarden hun apparaat ondersteunt. Tot slot zou de oplader niet langer standaard meegeleverd worden.

“Europese klanten hebben lang genoeg met lede ogen moeten aanzien hoe de berg aan oplaadkabels in hun lade steeds groter werd, door de incompatibiliteit”, zegt Margrethe Vestager, executive vicepresident in de Europese Commissie. Dezelfde boodschap wordt ook op de Twitterpagina van de Europese Commissie verkondigd:

Van niet-bindende overeenkomst naar verplichting

Verder vertelt Vestager dat de tijd rijp is voor reglementering rond een universele lader: “We hebben de industrie meer dan voldoende tijd gegeven om met eigen oplossingen te komen. Het voorstel is een overwinning voor consumenten en het milieu en in lijn met onze groene en digitale ambities.”

Sinds 2009 onderneemt de EU inderdaad al pogingen om tot één ladertype te komen. Apple, Samsung, Huawei en Nokia tekenden in dat jaar een niet-bindende overeenkomst. Door de jaren heen is de industrie tezamen geëvolueerd naar een Micro USB-aansluiting. De USB-C is voor de meeste telefoonmerken ondertussen al de standaard geworden.

Naast USB-C werd ook draadloos laden al bij verschillende apparaten een mogelijkheid. Als merken de wetgeving willen omzeilen, kunnen zij in theorie volledig overstappen op draadloos laden. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home