Europese antitrustzaak tegen Microsoft lijkt onafwendbaar

Microsoft

Een charmeoffensief van Microsoft heeft geen zoden aan de dijk gebracht. De Europese Commissie wil voluit gaan in een antitrustonderzoek tegen Microsoft.

De aanklacht hangt al sinds 2020 boven het hoofd van Microsoft. Het was Slack dat destijds naar de rechtbank stapte om de ‘oneerlijke concurrentie’ door Teams aan te kaarten. Jaren later lijkt het nu tot een uitgebreid onderzoek te komen, schrijft Reuters.

Microsoft had de Europese Commissie nochtans proberen paaien met een voorstel om Teams uit Office te halen. De softwarereus zou dan een goedkopere bundel aanbieden zonder de videoconferencingapp. De Europese Commissie heeft dat voorstel van tafel geveegd omdat het prijsverschil tussen de bundels met en zonder Teams te laag is. Microsoft zou nog wel de kans krijgen om een tweede voorstel in te dienen vooraleer het onderzoek formeel van start gaat.

lees ook

Grote Belgische bedrijven verkiezen Azure, maar cloud first heeft afgedaan

Pragmatische oplossingen

Lult het ook dan niet om de Europese Commissie te overtuigen, dan riskeert Microsoft een boete die tot tien procent van de jaaromzet kan bedragen. In een statement dat naar diverse media is uitgestuurd, zegt Microsoft zich constructief te zullen opstellen tot zolang de zaak loopt. Microsoft wil tot een ‘pragmatische oplossing’ komen die ‘aan zorgen tegemoet komt en klanten goed bedient’.

Verzet tegen Microsoft

Het verzet tegen Microsoft groeit in Europa. Eind maart stapte een Duitse cloudprovider naar de plaatselijke marktautoriteit om de koppeling tussen de Office-apps en het Windows-besturingssysteem aan te kaarten. Ook de vereniging van Europese cloudproviders CISPE startte een zaak uit protest tegen een minnelijke schikking die Microsoft eerder dit jaar trof met drie van haar leden, waaronder de Franse speler OHV Cloud.

lees ook

Google klaagt ‘oneerlijke praktijken’ van Microsoft aan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home