Edge staat voor flinke groei ondanks onduidelijke definitie

5G edge toepassingen

Hoewel het onduidelijk blijft wat de Edge precies is, zal de markt wel stevig groeien. IDC verwacht een omzetstijging van 14,8 procent vergeleken met 2021.

De Edge-markt zal in 2022 een totaalomzet kennen van 176 miljard dollar. Dat voorspelt IDC. Vergeleken met 2021 groeit de markt zo met 14,8 procent. “Edge-computing blijft aan momentum winnen nu digitale organisaties opzoek gaan naar innovatie buiten het datacenter”, zegt IDC Research Vice President Dave McCarthy daarover.

Wat is Edge?

De voorspelling komt niet als een verrassing. Zowat iedere verstrekker van IT-oplossingen en producten is het erover eens dat er heel wat te beleven valt aan de Edge. Dat vertaalt zich in nieuwe hardware en software van fabrikanten allerhande. Waarover de violen niet gestemd zijn, is wat de Edge nu precies is.

De globale insteek is wel duidelijk: zit het in het datacenter, dan zit het niet in de Edge. Edge-computing omvat vooral oplossingen die dicht staan bij waar data gegenereerd wordt. De eerste gegevensverwerking kan zo op locatie gebeuren en eventueel al tot resultaten leiden, zonder dat alle gegevens naar de cloud moeten. Dat is sneller (een lagere latency) en bespaart op netwerkkosten. Een Edge-server in een fabriek kan zo bijvoorbeeld alarm slaan aan de hand van sensordata, zonder dat die gegevens eerst naar een centraal datacenter moeten voor verwerking.

Waar de grens ligt, is minder duidelijk. Zo is er een stevige overlap tussen wat we onder IoT en Edge verstaan. Is een sensor die zelf data verwerkt een Edge-toestel of gewoon een slim IoT-device? In de praktijk is de Edge zo een samenraapsel van diverse IT-oplossingen die niet in een datacenter zitten, en geen endpoint zijn.

Investeringen in verschillende sectoren

IDC verwacht voor 2022 investeringen in Edge-toepassingen in de maakindustrie, asset management, logistiek en vracht, intelligent transport en slimme nutsnetwerken. Daar valt heel wat intelligentie te injecteren, al is het opnieuw niet duidelijk waarover het precies gaat. Je kan er wel vanop aan dat IDC verwacht dat er het komende jaar heel wat servers op locatie zullen verschijnen om daar data te verwerken.

Wie vroeger een server op een satellietlocatie plaatste, dacht daar misschien niet over na. Vandaag noemen we zoiets een Edge-investering en bouwen fabrikanten hardware die er specifiek op voorzien is. Denk daarbij aan eenvoudiger onderhoud maar ook robuustere behuizingen: aangezien de Edge per definitie geen datacenter is, is de omgeving uitdagender voor IT-hardware.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home