Edge computing: noodzakelijk, maar ook bekend?

edge computing

Door de opkomst van Internet of Things (IoT) werd al langer voorspeld dat edge computing tot nieuwe hype zou uitgroeien. Met de uitrol van 5G-technologie duikt de term weer opvallend vaker op. Niet toevallig, want beiden kunnen veel voordelen halen uit edge computing. Maar wat is edge computing nu eigenlijk?

Dit stuk is een onderdeel van onze ‘IT uitgelegd‘-reeks, waarin we belangrijke begrippen en technologieën achter producten en innovaties vandaag op een begrijpelijke manier uitleggen.

Edge computing is data-analyse dicht bij de plaats waar de data ontstaat. De term is dan ook vrij letterlijk, omdat de verwerking aan de rand of de edge van het netwerk gebeurt.

Onmisbaar bij IoT-oplossingen

Voor veel industrieën komt edge computing handig van pas. Steeds meer bedrijven hebben namelijk IoT-apparaten, zoals smart tv’s of slimme beveiligingscamera’s. Sensoren in fabrieken vergaren dan weer data over de werking van machines. Sensoren en toestellen staan via het internet onderling in contact, wisselen gegevens uit en zijn een waardevolle bron van data waarin boeiende inzichten verscholen zitten.

De gigantische hoeveelheden data die IoT-apparaten genereren, zijn op zichzelf waardeloos. Om betere bedrijfsresultaten te behalen, moeten de data van sensoren en slimme apparaten worden geanalyseerd om er inzichten uit te halen. Alle data naar de cloud sturen voor analyse is een kostelijke zaak waarvoor de nodige bandbreedte niet altijd beschikbaar is.

edge computing

De verwerking kan als alternatief in een mini-datacenter op locatie dat de informatie van meerdere IoT-apparaten verzamelt en analyseert. Maar dat kan ook op het toestel zelf, als het over voldoende rekenkracht en opslagcapaciteit beschikt. De keerzijde van de medaille is een hogere kostprijs voor die toestellen.

Wint aan belang door 5G-technologie

De overschakeling naar 5G zorgt daarbovenop nog voor een impuls van edge computing. 5G-connectiviteit maakt het nog eenvoudiger om op moeilijk toegankelijke locaties relevante data te genereren met bijvoorbeeld camera’s en sensoren. De beloofde verhoogde snelheden van 5G zijn in de praktijk echter moeilijk te halen, als apparaten het netwerk constant verzadigen door een tsunami aan data te verzenden naar een centraal datacenter.

Bedrijven die investeren in een 5G-netwerk voor een specifieke locatie, ofwel een privé 5G, combineren dat dan ook best met edge computing. Zo worden gegevens eerst bekeken waar ze ontstaan. Een slimme camera kan best zelf beslissen om het alarm te activeren bij een inbraak, zonder dat de beelden daarvoor naar de cloud moeten voor analyse. Door de combinatie met edge computing, zit er minder vertraging op de dataverwerking en was de investering ook echt het geld waard.

Eerste filter

Edge computing is geen concurrentie voor cloudcomputing, maar een toevoeging. De eerste analyse gebeurt lokaal en de talrijke ruwe data worden na een eerste analyse gereduceerd tot wat echt belangrijk is. De sensor op een machine hoeft niet iedere tien seconden aan een clouddatacenter door te geven dat alles prima werkt. Enkel wanneer er een probleem dreigt, zijn de gegevens relevant om door te sturen.

Edge computing is geen concurrentie voor cloudcomputing, maar een toevoeging.

De eerste analyse binnen edge computing doet zo dienst als een filter voor de data ,voor die worden doorgestuurd naar het datacenter.

Bedrijven profiteren

Het voordeel van een korte afstand voor de dataoverdracht is een snelle dataverwerking. In de bedrijfswereld is edge computing bijvoorbeeld essentieel bij zelfrijdende auto’s. Die moeten onmiddellijk reageren als een object of persoon zich voor één van de sensoren bevindt. Gebeurt dat met een vertraging, dan is de reactiesnelheid van de auto te laag om het object of de persoon te ontwijken.  

Bedrijven die vertrouwen op de cloud, halen zoals aangehaald eveneens voordeel uit edge computing. In de cloud worden de doorgestuurde data opgeslagen of verder geanalyseerd, nadat ze lokaal werden gefilterd. In essentie zorgt edge computing ervoor dat data op de ideale locatie worden geanalyseerd zodat er niet nodeloos bandbreedte wordt verspild en gegevens van sensoren sneller de juiste acties triggeren. Bredere en diepere analyses van relevante data gebeuren doorgaans nog wel in de cloud, waar informatie van verschillende edge-sites samenkomt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home