Coronacrisis heeft Vlamingen digitale gewoontes aangeleerd

Vlamingen geven aan beter om te kunnen gaan met digitale technologieën. Onder andere online winkelen wordt als eenvoudiger ervaren dan voor de pandemie. Dat blijkt uit de laatste Digimeter.    

De beperkingen van de coronapandemie hebben enkele digitale zaken versneld naar het Vlaamse publiek gebracht. Uit de cijfers blijkt nu dat we de gewoontes die we creëerden wel blijven behouden. 60 procent van de ondervraagde Vlamingen geeft namelijk aan nog steeds minstens één keer per maand online boodschappen te doen.

Online shoppen wordt dan ook gezien als gemakkelijker door 56 procent. De ruime keuze van het online aanbod houden ons ook weg uit de winkels. 60 procent geeft aan dat webwinkels meer keuze bieden.

Digitaal betalen

Naast webwinkels zit ook digitaal betalen met een smartphone via een QR-code in de lift. 48 procent van de ondervraagden doet dat maandelijks, een stijging van 10 procent.

Contactloos betalen met de smartphone blijken we dan weer niet graag te doen, 22 procent gebruikt die betaalmethode wekelijk (-4%). Met een betaalkaart blijkt contactloos betalen wel erg aan te slaan, 75 procent geeft aan daar wekelijks gebruik van te maken.

Vaardigheden verbeterd

Wat bij zal dragen aan de gewoonte van online shoppen is het geloof in eigen kunnen. 74 procent van de ondervraagden schat zijn eigen vaardigheden namelijk hoog genoeg in om alles online te kunnen kopen indien dat nodig zou zijn.

Door de coronacrisis hebben Vlamingen ook andere digitale vaardigheden beter in de vingers, blijkt uit de cijfers van de Digimeter. Omgaan met digitale technologieën wordt als eenvoudiger gezien door 65 procent van de ondervraagden. Bovendien halen we er meer plezier uit (72%) en geloven we dat technologie ons leven makkelijker en comfortabel kan maken (78%). Al deze cijfers zijn licht gestegen.  

Het Digimeterrapport wordt jaarlijks uitgegeven door onderzoeksinstelling Imec en universiteit UGent. Het rapport bundelt informatie over Vlaamse mediagebruikers en geeft belangrijke inzichten aan instellingen, bedrijven en het grote publiek. In 2021 werden gegevens verzameld bij 2.972 Vlamingen van zestien jaar of ouder.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home