Het afgelopen kwartaal werden er wereldwijd weer meer desktops verkocht. De liefde voor de computerbak is echter niet terug: de oorzaak ligt bij het tekort aan laptopcomponenten.
Een verrassende conclusie van IDC: het afgelopen kwartaal steeg de verkoop van desktop-pc’s sneller dan die van laptops. Die cijfers verrassen aangezien telewerk en mobiliteit voor werknemers sinds de coronapandemie centraal staan. IDC ziet het symptoom dan ook niet als een trend maar als het resultaat van de huidige logistieke problemen in de chipwereld. Er zijn simpelweg niet voldoende laptopcomponenten beschikbaar vandaag, waardoor organisaties in sommige gevallen gedwongen voor een desktop-pc kiezen.
Totale groei
Ondanks de tekorten blijft de totale markt in Q2 van dit jaar wel groeien. IDC ziet een verkoop van 83,6 miljoen toestellen wereldwijd: een stijging van 13,2 procent vergeleken met de 73,8 miljoen pc’s van het tweede kwartaal van 2020. Hoewel de markt blijft groeien, daalt het tempo van de groei. Het eerste kwartaal van dit jaar steeg de verkoop nog met ongeveer 55 procent, het kwartaal daarvoor was de groei met 25,8 procent ook steviger. Het is onduidelijk welke richting de markt zal uitgaan. Blijven organisaties investeren in nieuwe toestellen, of vlakt de vraag wat af nu de lockdowns voorbij zijn en nieuwe prioriteiten de kop op steken?
Vooralsnog laten alle grote fabrikanten in ieder geval nog een mooie groei optekenen. Lenovo blijft de grootste speler met 23,9 procent van de markt in handen, op de voet gevolgd door HP met 22,2 procent. Dell Technologies bedient 16,7 procent van de pc-markt en is de sterkste groeier. Vergeleken met een jaar eerder ziet Dell zijn verkoop met 16,4 procent stijgen. Apple en Acer delen tot slot een vierde plaats met 7,4 procent en 7,3 procent marktaandeel.